Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Onderzoek Gerontopsychiatrie+

Bij Atlant hebben we veel kennis in huis. Daarnaast creëren we nieuwe wetenschappelijke kennis en zoeken we naar antwoorden op vragen die komen vanuit de praktijk. Zo dragen we bij aan de best mogelijke zorg, behandeling en begeleiding voor de cliënten van vandaag en morgen. 

Daarom worden bij Atlant meerdere onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken worden grotendeels uitgevoerd door behandelaren en zorgmedewerkers van Atlant, maar ook door studenten van allerlei verschillende opleidingen. We werken hierin samen met universiteiten, hoogleraren, hogescholen en andere zorgorganisaties.

Bekijk hieronder de actuele onderzoeken en klik hier voor de afgeronde onderzoeken.

Geluiddempende oordoppen (2023-2024)

Een pilot onderzoek naar het effect van oordoppen op het verminderen van klachten van geluidshinder.

In Nederland hebben 900.000 werknemers dagelijks te maken met schadelijk of hinderlijk geluid op het werk; geluid rond 80 dB. Klachten zijn onder meer slechte spraakverstaanbaarheid, concentratieverlies en schrikreacties. Uit internationaal onderzoek onder verpleegkundigen blijkt dat regelmatige blootstelling  aan geluid, hogere stress levels en burn-out klachten heeft.

Op een van de Gerontopsychiatrische afdelingen komt geregeld hinderlijk geluid voor. Zorgmedewerkers hebben vooral last van repeterende vragen en schreeuwen door bewoners en het geluid van dichtslaande deuren. Met concentratieverlies, fouten maken, sneller geïrriteerd raken als gevolg. We onderzoeken of het dragen van geluiddempende oordopjes de ervaren geluidshinder en klachten reduceert.

Contactpersoon: Sanne Eijmaal, verpleegkundige, s.eijmaal@atlant.nl

Jong geleerd is oud gedaan: disfunctionele schema’s en modi in het verpleeghuis (2020-heden)

Diagnostiek- en behandelmogelijkheden voor bewoners met persoonlijkheidsproblematiek op afdelingen voor Gerontopsychiatrie (GP).

Op Gerontopsychiatrische afdelingen wonen veel mensen met persoonlijkheidsproblematiek. In dit promotieonderzoek wordt bestudeerd (1) hoe twee persoonlijkheidsvragenlijsten (Young Schema Questionnaire en Schema Mode Inventory) gebruikt kunnen worden bij verpleeghuisbewoners, (2) welke persoonlijkheidskenmerken (disfunctionele schema’s) meer geactiveerd worden in de verpleeghuisomgeving, (3) of het aanbieden van schematherapie aan bewoners haalbaar is en (4) welke invloed persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen heeft op de kwaliteit van leven.

Contactpersoon: Leon Botter, GZ psycholoog en promovendus, l.botter@atlant.nl

Samenwerking extern: Atlant werkt in dit onderzoek samen met Radboud Universiteit, UKON en UMCG.

MAPPING-2 (2023 – heden)

Gerontopsychiatrie (GP); omgang met persoonlijkheids- en gedragsproblematiek; van behoeften naar aanbevelingen.

Uit onderzoek blijkt dat bij GP-bewoners veel persoonlijkheidsstoornissen en neuropsychiatrische symptomen voorkomen, die nadelige effecten hebben voor bewoners zelf en een uitdaging vormen voor GP-zorgteams. Via deze studie worden ervaringen en behoeften op het gebied van de zorg voor GP-bewoners met persoonlijkheids- en gedragsproblematiek verder geïnventariseerd. Het doel is om tot aanbevelingen te komen voor de dagelijkse praktijk, om het welbevinden van zowel bewoners als zorgverleners op GP-afdelingen te bevorderen.

Contactpersoon: Ankie Suntjens, promovendus en AIOS Oudergeneeskunde (AIOTO), Radboudumc, ankie.suntjens@radboudumc.nl

Samenwerking extern: Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboud universitair medisch centrum, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Atlant draagt bij aan de dataverzameling.

Register Leren van Data in Verpleeghuizen (doorlopend kwaliteitsonderzoek)

Het Register Leren van Data in Verpleeghuizen is een nieuwe landelijke database waarin gegevens verzameld worden die specialisten ouderengeneeskunde vastleggen in het elektronisch dossier van verpleeghuisbewoners. Het gaat hierbij om de verzameling van een beperkte set van gegevens die onderdeel uitmaken van de ‘minimale dataset’; een set die is samengesteld door de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso). Het Register wordt ingezet voor kwaliteitsverbetering en kennisontwikkeling in de verpleeghuissector. Zo kan het specialisme ouderengeneeskunde zich verder professionaliseren en kan de zorg aan verpleeghuisbewoners worden verbeterd.  

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Wat u kunt doen als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor dit onderzoek leest u ook in deze folder.

Contactpersoon: Ineke Gerridzen, specialist ouderengeneeskunde, i.gerridzen@atlant.nl en Yvonne Zwaagstra, onderzoekscoördinator, y.zwaagstra@atlant.nl

Samenwerking extern: Het kwaliteitsonderzoek Register Leren van Data maakt onderdeel uit van het programma ‘Leren van Data’, een vijf jaar lopend programma, gesubsidieerd door het Ministerie van VWS. In het programma werken Verenso, UNO Amsterdam van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en het Nivel samen.
Zie voor meer informatie ook: https://unoamsterdam.nl/lerenvandata/ en https://www.nivel.nl/nl/panels-en-registraties/register-leren-van-data-verpleeghuizen 

Peilstations Leren van Data (doorlopend kwaliteitsonderzoek)

Atlant doet mee aan onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg in het verpleeghuis. In het kwaliteitsonderzoek Peilstations Leren van Data wordt gekeken in hoeverre de behandeling die cliënten krijgen passend (tijdig en juist) is. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het voorschrijven van medicijnen, zoals antibiotica of psychofarmaca (medicijnen bij psychische klachten). Of om de mate waarin de wensen en voorkeuren voor de zorg en behandeling, nu en in de toekomst, tijdig met de cliënt besproken zijn. Ook andere medicijnen en behandelingen kunnen onderwerp van het onderzoek worden. 

Contactpersoon: Ineke Gerridzen, specialist ouderengeneeskunde, i.gerridzen@atlant.nl en Yvonne Zwaagstra, onderzoekscoördinator, y.zwaagstra@atlant.nl

Samenwerking extern: Het kwaliteitsonderzoek Peilstations Leren van Data maakt onderdeel uit van het programma ‘Leren van Data’, een vijf jaar lopend programma, gesubsidieerd door het Ministerie van VWS. In het programma werken Verenso, UNO Amsterdam van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en het Nivel samen.
Zie voor meer informatie ook: https://unoamsterdam.nl/lerenvandata/