Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Onderzoek syndroom van Korsakov

Bij Atlant hebben we veel kennis in huis. Daarnaast creëren we nieuwe wetenschappelijke kennis en zoeken we naar antwoorden op vragen die komen vanuit de praktijk. Zo dragen we bij aan de best mogelijke zorg, behandeling en begeleiding voor de cliënten van vandaag en morgen. 

Daarom worden bij Atlant meerdere onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken worden grotendeels uitgevoerd door behandelaren en zorgmedewerkers van Atlant, maar ook door studenten van allerlei verschillende opleidingen. We werken hierin samen met universiteiten, hoogleraren, hogescholen en andere zorgorganisaties.

Bekijk hieronder de actuele onderzoeken. Daarnaast zijn er diverse afgeronde onderzoeken beschikbaar.

De KAPACIT studie

De KAPACIT studie heeft als doel om autonomie en participatie van mensen met het syndroom van Korsakov in verpleeghuizen te versterken. Door middel van deze studie willen we inzicht krijgen in de werkingsmechanismen en sleutelelementen die nodig zijn om mensen met het syndroom van Korsakov beter te ondersteunen in hun dagelijkse, betekenisvolle activiteiten. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we een toolkit die verpleeghuizen helpt zorg op maat te leveren en de kwaliteit van leven van deze doelgroep te verbeteren.

Lees meer over dit onderzoek

Participatie van bewoners met het syndroom van Korsakov; een participatief actieonderzoek (2023-2024)

Het (door)ontwikkelen van een werkwijze waarmee bewoners betrokken en ondersteund worden om (meer) te participeren in zaken rondom hun dagelijks leven, beleid en onderzoek.

In de praktijk blijkt dat er nog ‘te veel en te snel voor de bewoner wordt gedacht wat goed voor iemand is’, dat er meer ingezet kan worden op de eigenheid van de bewoner, de bewoner meer gelijkwaardig als mens gezien en betrokken mag worden, en meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid mag krijgen. Via verander-, kennis- en professionaliseringsdoelen werkt de actieonderzoeksgroep aan het ontwikkelen van een werkwijze om deze participatie te vergroten.

Contactpersoon: Loes van Dusseldorp, onderzoekscoördinator, l.van.dusseldorp@atlant.nl

Begeleidingsstijlen van zorgmedewerkers in de langdurige zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov (2023–2026)

In kwalitatief onderzoek onder zorgmedewerkers over wat goede zorg voor verpleeghuisbewoners met Korsakov inhoudt werden drie opvattingen gevonden: 1) samen met de bewoners het dagelijks leven doen (en daarin samen plezier hebben); 2) standvastig zijn (en afstand tot de bewoners bewaren); en 3) de bewoners met respect behandelen (en zich verdiepen in hun gevoelens). Als vervolg op deze studie gaan we in dit participatieve observatieonderzoek op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe zetten zorgmedewerkers hun begeleidingsstijlen in? Bieden deze begeleidingsstijlen hen voldoende ondersteuning in complexe situaties? Hoe kunnen de begeleidingsstijlen uitgewerkt worden tot overdraagbare kennis voor zorgmedewerkers? 

Contactpersoon: Ineke Gerridzen, specialist ouderengeneeskunde, i.gerridzen@atlant.nl en Yvonne Zwaagstra, onderzoekscoördinator, y.zwaagstra@atlant.nl

Samenwerking extern: Atlant werkt in dit onderzoek samen met de afdeling Ouderengeneeskunde van het UMC Amsterdam (locatie VUmc) en heeft voor dit onderzoek een subsidie gekregen van het Korsakov Kenniscentrum.

Executieve functiestoornissen, gedragsproblemen en apathie bij mensen met het syndroom van Korsakov (2014–2025)

Mensen met het syndroom van Korsakov hebben vaak moeite met het aanpassen van hun gedrag, initiatief nemen of iets organiseren. Dit noemen we executieve functiestoornissen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar wat deze executieve functiestoornissen precies inhouden en de relatie met probleemgedrag. Ook apathie is een veelvoorkomend probleem bij mensen met het syndroom van Korsakov. Wat is de relatie tussen apathie en executieve functiestoornissen? Op deze en dergelijke vragen probeert dit promotieonderzoek een antwoord te vinden.

Contactpersoon: Wiltine Moerman, GZ-psycholoog en promovendus, w.moerman@atlant.nl

Samenwerking extern: Atlant werkt in dit onderzoek samen met Donders Instituut van de Radboud Universiteit en Korsakov Expertisecentrum Slingedael in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Project BRAIN (2021-2026)

Herkennen en aanpakken van bewustzijnsproblemen bij de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Huntington en het syndroom van Korsakov.

Met onze hersenen ervaren we de wereld en onszelf. Als hersenen beschadigd zijn verandert deze ervaring zoals het geval is bij de ziekte van Alzheimer, Huntington en het syndroom van Korsakov. Het doel van dit promotieonderzoek is meer inzicht te krijgen op welke wijze bewustzijnsproblemen van invloed zijn op gedrag. Als we meer begrijpen van de ziektebeelden en wat ze voor invloed hebben op ons ervaren en voelen, dan kunnen we misschien ook beter inspelen op behoeften en uitingen van mensen met deze ziektebeelden. Promovendi en artsen Esther de Groot en Hester Fidder voeren het promotieonderzoek uit, hierbij ondersteund door studenten en een projectgroep.

Contactpersoon: : Ruth Veenhuizen, Specialist ouderengeneeskunde en copromotor, r.veenhuizen@atlant.nl 

Samenwerking extern: Atlant werkt in dit onderzoek samen met het Amsterdam UMC.

Register Leren van Data in Verpleeghuizen (doorlopend kwaliteitsonderzoek)

Het Register Leren van Data in Verpleeghuizen is een nieuwe landelijke database waarin gegevens verzameld worden die specialisten ouderengeneeskunde vastleggen in het elektronisch dossier van verpleeghuisbewoners. Het gaat hierbij om de verzameling van een beperkte set van gegevens die onderdeel uitmaken van de ‘minimale dataset’; een set die is samengesteld door de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso). Het Register wordt ingezet voor kwaliteitsverbetering en kennisontwikkeling in de verpleeghuissector. Zo kan het specialisme ouderengeneeskunde zich verder professionaliseren en kan de zorg aan verpleeghuisbewoners worden verbeterd.  

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Wat u kunt doen als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor dit onderzoek leest u ook in deze folder.

Contactpersoon: Ineke Gerridzen, specialist ouderengeneeskunde, i.gerridzen@atlant.nl en Yvonne Zwaagstra, onderzoekscoördinator, y.zwaagstra@atlant.nl

Samenwerking extern: Het kwaliteitsonderzoek Register Leren van Data maakt onderdeel uit van het programma ‘Leren van Data’, een vijf jaar lopend programma, gesubsidieerd door het Ministerie van VWS. In het programma werken Verenso, UNO Amsterdam van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en het Nivel samen.
Zie voor meer informatie ook: https://unoamsterdam.nl/lerenvandata/ en https://www.nivel.nl/nl/panels-en-registraties/register-leren-van-data-verpleeghuizen.

Peilstations Leren van Data (doorlopend kwaliteitsonderzoek)

Atlant doet mee aan onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg in het verpleeghuis. In het kwaliteitsonderzoek Peilstations Leren van Data wordt gekeken in hoeverre de behandeling die cliënten krijgen passend (tijdig en juist) is. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het voorschrijven van medicijnen, zoals antibiotica of psychofarmaca (medicijnen bij psychische klachten). Of om de mate waarin de wensen en voorkeuren voor de zorg en behandeling, nu en in de toekomst, tijdig met de cliënt besproken zijn. Ook andere medicijnen en behandelingen kunnen onderwerp van het onderzoek worden. 

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Wat u kunt doen als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor dit onderzoek leest u ook in de brief.

Contactpersoon: Ineke Gerridzen, specialist ouderengeneeskunde, i.gerridzen@atlant.nl en Yvonne Zwaagstra, onderzoekscoördinator, y.zwaagstra@atlant.nl

Samenwerking extern: Het kwaliteitsonderzoek Peilstations Leren van Data maakt onderdeel uit van het programma ‘Leren van Data’, een vijf jaar lopend programma, gesubsidieerd door het Ministerie van VWS. In het programma werken Verenso, UNO Amsterdam van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en het Nivel samen.
Zie voor meer informatie ook: https://unoamsterdam.nl/lerenvandata/