Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

De KAPACIT studie heeft als doel om autonomie en participatie van mensen met het syndroom van Korsakov in verpleeghuizen te versterken. Door middel van deze studie willen we inzicht krijgen in de werkingsmechanismen en sleutelelementen die nodig zijn om mensen met het syndroom van Korsakov beter te ondersteunen in hun dagelijkse, betekenisvolle activiteiten. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we een toolkit die verpleeghuizen helpt zorg op maat te leveren en de kwaliteit van leven van deze doelgroep te verbeteren.

KAPACIT staat voor: 

Korsakoff, 
Autonomy & 
Participation, 
Care, 
Inpatient 
Toolkit

Waarom is deze studie relevant?

Mensen met het syndroom van Korsakov hebben door cognitieve en neuropsychologische problemen specifieke zorgbehoeften. Zelfstandig keuzes maken en deelnemen aan dagelijkse activiteiten is vaak lastig, wat een negatieve invloed heeft op hun gevoel van autonomie en betrokkenheid. Met deze studie willen we inzicht krijgen in wat mensen met het syndroom van Korsakov nodig hebben en hoe zorgprofessionals ondersteund kunnen worden in hun werk om mensen met het syndroom van Korsakov een zo autonoom en betekenisvol mogelijk leven in het verpleeghuis te bieden. Dit is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de cliënten, maar ook voor het welzijn en de werktevredenheid van zorgprofessionals die hen ondersteunen.

Wat gaan we doen?

In de KAPACIT-studie onderzoeken we de perspectieven op autonomie en participatie door middel van interviews met mensen met het syndroom van Korsakov, hun naasten en zorgprofessionals. Daarnaast organiseren we focusgroepen met zorgprofessionals en andere stakeholders, zoals managers en beleidsmakers, om te achterhalen welke elementen bijdragen aan een zorgomgeving die autonomie en participatie stimuleert. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we, in co-creatie met de praktijk, een toolkit. Deze toolkit wordt vervolgens geëvalueerd op haalbaarheid en effectiviteit, zodat deze optimaal aansluit bij de praktijk en een positieve impact heeft.

Bekijk de stappen om tot deze toolkit te komen in deze visual.

Het team

  • Prof. Dr. M.J.L. Graff – Hoogleraar Ergotherapie, Radboud UMC.
  • Prof. Dr. Martin Smalbrugge – Hoogleraar Ouderengeneeskunde, Amsterdam UMC (locatie VUmc).
  • Dr. C.M.E. Döpp – Senior Onderzoeker Ergotherapie, Radboud UMC.
  • Dr. I.J. Gerridzen – Senior Onderzoeker en Specialist Ouderengeneeskunde, Atlant, Expertisecentrum Korsakov.
  • E.S. Böhner, MSc. – Promovenda, Ergotherapeut, Klinisch Epidemioloog, Atlant en Radboud UMC.

Samenwerking

Atlant werkt in dit onderzoek samen met de afdeling Revalidatie van het RadboudUMC en de afdeling Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC (locatie VUmc).

Meer weten over dit onderzoek?

Wil je meer weten over de KAPACIT studie? 
Neem dan contact op met Eline Böhner, ergotherapeut en promovendus KAPACIT studie:
e.bohner@atlant.nl of eline.bohner@radboudumc.nl