Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Vaktherapie

Vaktherapie is een vorm van therapie waarbij creatieve of lichamelijke interventies worden gebruikt om mensen te observeren, te helpen bij het verwerken van emoties, het verbeteren van hun mentale gezondheid en het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. In plaats van alleen te praten over gevoelens en ervaringen, zoals bij traditionele therapie, wordt bij vaktherapie gebruik gemaakt van expressieve vormen zoals kunst, muziek, dans, drama, bewegings- en/of lichaamsgerichte werkvormen. 

Binnen Atlant is het doel van vaktherapie om bewoners op een non-verbale manier te laten communiceren, hun emoties te uiten en te verwerken, beter te begrijpen, balans hervinden en persoonlijke groei te bevorderen.  
Atlant maakt gebruik van beeldende therapie, psychomotorische therapie en muziektherapie. 

Wat kan de beeldend therapeut betekenen?

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie, waarbij het maakproces en de ervaring centraal staan. Tijdens de therapie kunnen verschillende materialen en technieken worden gebruikt, zoals tekenen, schilderen, kleien, of collage maken. Deze non-verbale benadering helpt mensen om gevoelens te uiten die moeilijk in woorden te vatten zijn, bijvoorbeeld emoties zoals verdriet, angst, woede, of vreugde. De kracht van beeldend werk is dat het proces zichtbaar blijft, bewoners kunnen terugblikken op het gemaakte werk waardoor er overzicht ontstaat van de thema’s waarmee ze stoeien. De therapieruimte, het materiaal en de interventies van de beeldend therapeut zorgen voor een veilige omgeving waarin bewoners kunnen; ontdekken, reflecteren, zich kwetsbaar opstellen en oefenen met nieuw gedrag. 

Wat kan de psychomotorische therapeut betekenen?

Psychomotorische therapie is een ervaringsgerichte therapie, waarbij doen en ervaren centraal staan. Door middel van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte werkvormen kunnen mensen beter omgaan met hun emoties. PMT is een laagdrempelige manier om in contact te komen met de bewoner en vertrouwen te creëren. Bewoners worden zich bewust van hun lichaam, gevoelens en gedrag, en leren hier beter mee om te gaan, zoals het verbeteren van lichaamshouding, het verminderen van spanningen, het versterken van het zelfvertrouwen en het leren omgaan met emoties en sociale interactie. 

PMT focust op hoe gedachten, gevoelens en gedrag elkaar beïnvloeden. Door deze relaties te verkennen, leren bewoners hun emoties en gedrag effectiever te reguleren. 
Bij PMT wordt bewegen ingezet als middel om nieuw gedrag of belevingen te oefenen tijdens de therapeutische sessies. Door te oefenen met nieuw gedrag, gevoelens of gedachten kunnen vaste (oude) patronen worden doorbroken. 
Hierbij kan het gaan om verschillende behandeldoelen, die gericht kunnen zijn op ontwikkeling, verandering, acceptatie of stabilisatie op het gebied van emoties, gedrag, cognitie, sociale vaardigheden of lichamelijk welzijn (bijvoorbeeld ontspanning). 

Wat kan de muziektherapeut betekenen? 

Muziektherapie kan helpen beter te functioneren. Met muziek kun je functies als geheugen, concentratie en initiatief trainen. Zo kun je deze functies beter blijven inzetten. Ook kan muziek je stemming verbeteren, spanning verminderen en je helpen emoties te herkennen en te uiten. Wanneer je wordt geconfronteerd met rouw en verlies kan muziektherapie je daarbij helpen en ondersteunen. Daarnaast kan muziek fijne herinneringen oproepen. 

Ook de spraak, het talig vermogen en de motoriek kunnen verbeteren met muziektherapie. Melodie en ritme van de muziek kunnen het spreken ondersteunen en stimuleren. Spraak kan weer op gang komen of vloeiender worden. Je communicatie en contact met anderen verbetert en uw stemming en gezondheid ook. Daar doen wij het voor! 

Door samen met de muziektherapeut muzikale opdrachten uit te voeren werk je aan jouw individuele hulpvraag. Dit kan door actief muziek te maken, een lied te schrijven of naar muziek te luisteren. Je hoeft niet muzikaal te zijn of een instrument te kunnen bespelen om baat te kunnen hebben bij muziektherapie.

Agogie

Agogie kan worden ingezet wanneer er geen therapeutische hulpvraag (meer) ligt, maar het aanbod het welzijn van de bewoner vergroot.  Atlant maakt gebruik van muziekagogie en bewegingsagogie. 

Muziekagogie  
De muziekagoog richt zich op het welzijn door middel van het aanbieden van diverse muzikale werkvormen. Daarnaast let de muziekagoog op het geluidsklimaat op afdelingen en traint vrijwilligers en medewerkers zodat ook zij muziek kunnen inzetten in het dagelijks leven van de bewoners.   

Bewegingsagogie 
Bewegingsagogie is een vorm van begeleiding die gebruikt maakt van sport, spel en beweging om het welzijn van mensen te verbeteren. De bewegingsagoog stemt de activiteit af op de mogelijkheden van de bewoner, waarbij plezier in het bewegen centraal staat.  

Contact

Wil je meer weten over vaktherapie of agogie bij Atlant? 

Neem dan contact met ons op. 
We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 17.00 uur via telefoonnummer 055 506 72 48 of info@atlant.nl