Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Psychologie

Een psycholoog is iemand die zich bezighoudt met het gedrag van mensen; dat wat ze doen, wat ze denken en hoe ze zich voelen.

Het is mogelijk dat je tijdens jouw verblijf bij Atlant te maken krijgt met het werk van de psycholoog. Door ziekte of andere ingrijpende gebeurtenissen in je leven zijn mogelijk problemen ontstaan, waar de psycholoog je bij zou kunnen helpen. Hierbij kun je denken aan rouw, angst, depressieve klachten of problemen met het geheugen of de aandacht. Je kunt zelf last hebben van bepaalde klachten, maar vaak zijn het vooral andere mensen, zoals familie of verzorgenden, die de problemen het eerst bemerken. Het kan een reden zijn om de psycholoog te vragen onderzoek te doen naar waar de klachten vandaan komen. Bijvoorbeeld een onderzoek naar het functioneren van het geheugen of de stemming.

De informatie uit het psychologisch onderzoek en gesprekken kan worden gebruikt voor het formuleren van adviezen ten behoeve van jou, je familie en/of je verzorgers, zodat ieder beter in staat is om de problemen te begrijpen en er mee om te gaan. De psycholoog kan ook in overleg met jou besluiten om door middel van persoonlijke gesprekken je verder te helpen.

Meer over het neuropsychologisch onderzoek

Met een neuropsychologisch onderzoek kunnen veranderingen in het gedrag, de emoties en het cognitief functioneren in kaart worden gebracht. Met het cognitief functioneren worden functies bedoeld die door de hersenen worden aangestuurd, zoals bijvoorbeeld de aandacht en concentratie, het geheugen, de waarneming, taal en het uitvoeren en plannen van handelingen. Met een neuropsychologisch onderzoek kunnen we nagaan of deze veranderingen passend zijn bij een hersenbeschadiging (bijvoorbeeld een val op het hoofd) of hersenaandoening (zoals bij dementie). Ook wordt in kaart gebracht welke gevolgen een eventueel vastgestelde hersenbeschadiging of hersenaandoening heeft voor uw functioneren. Neuropsychologisch onderzoek brengt niet alleen de problemen in kaart, maar kijkt ook naar jouw mogelijkheden.

Informatie over het neuropsychologisch onderzoek

Het neuropsychologisch onderzoek bestaat uit een intakegesprek en het testonderzoek.

Goed om te weten

Om een goed beeld te krijgen van jouw capaciteiten, is het belangrijk dat je je gedurende het testonderzoek goed kunt inzetten. Mocht je op de dag van het onderzoek ziek zijn of zich niet fit voelen (denk aan griep, ernstige verkoudheid, extreme vermoeidheid of hoofdpijn), dan is het beter om de afspraak te verzetten. Mocht je een (lees)bril of hoorapparaat dragen, dan is het belangrijk deze mee te nemen naar het onderzoek. Verder is er geen speciale voorbereiding nodig. Houd er rekening mee dat je na afloop vermoeid kunt zijn.

Het neuropsychologisch rapport

De uitslagen van de testen worden verwerkt in een onderzoeksverslag. Enige tijd na het onderzoek maakt de psycholoog opnieuw een afspraak met je. Bij voorkeur (en met uw toestemming) is hier je partner, een familielid of goede bekende bij aanwezig. In dit gesprek krijg je de uitslagen van het onderzoek en worden deze toegelicht. Uiteraard is er ruimte hierover van gedachten te wisselen en kunnen vragen worden gesteld.

Kwaliteitsbewaking

De psychologen bij Atlant zijn BIG-geregistreerd of werken onder supervisie van een BIG-geregistreerde collega. Het doel van de wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en het beschermen van de cliënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. De beroepscode van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) vormt hiervoor de leidraad. Dit betekent dat de vereisten, waaraan het werk van de psycholoog dient te voldoen, door het NIP zijn vastgelegd in de Algemene Standaard Testgebruik en de Beroepscode voor psychologen. Op grond van deze beroepscode heb je onder andere recht op inzage van het psychologisch rapport voordat de psycholoog het deelt met de verwijzer. Ook mag je de rapportage aan deze verwijzer tegenhouden. Als er feitelijke onjuistheden in het rapport staan of gegevens worden vermeld die niet ter zake doen, kun je de psycholoog vragen dit te corrigeren. Zie verder www.psynip.nl.

Informatie voor verwijzers

De huisarts kan onze (GZ-)psychologen consulteren bij kwetsbare ouderen en complexe problematiek zowel in de thuissituatie als in de woonzorgcentra voor onderzoek, advies of intercollegiaal overleg. De psycholoog zoekt hierbij zo nodig afstemming met andere disciplines zoals een specialist ouderengeneeskunde, een ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist en diëtist. Voor cliënten die nog geen Wlz-indicatie hebben valt deze dienstverlening onder de Geneeskundige Zorg Specifieke Patiëntgroepen (GZSP).

Contact

Wil je meer weten over de hulp van een psycholoog? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg.

Telefoon secretariaat: 055 506 72 48
Fax*: 055 529 50 12

 

*Indien je een verwijzing voor een consult faxt vermeld dan de volgende gegevens:

  • NAW van cliënt en het telefoonnummer van de contactpersoon
  • Gegevens huisarts
  • Vraagstelling
  • Voorgeschiedenis, actuele medicatie en eventuele relevante brieven of laboratorium gegevens