Wat we doen
Wanneer je bij een opname binnen Atlant een woning achterlaat en er geen familie is die je zaken kan behartigen, kan de maatschappelijk werker je hulp bieden bij de zaken die geregeld moeten worden.
De maatschappelijk werker kan gevraagd worden om de levensgeschiedenis van de bewoner in kaart te brengen. Dit kan helpend zijn de zorg zo goed mogelijk bij jou en jouw wensen te kunnen laten aansluiten. Er kunnen vragen bij je spelen hoe je om kunt gaan met je handicap of ziekte en de veranderde leefomstandigheden. De maatschappelijk werker kan hierbij ondersteunende en stabiliserende begeleiding bieden. Zij kan je helpen bij het gebruiken van de mogelijkheden die er wel zijn. Ze kan daarbij ook ondersteuning bieden aan het verzorgend personeel rondom vragen als hoe om te gaan met bepaald (probleem)gedrag.
Ondersteuning familie
De maatschappelijk werker kan hulp bieden aan jouw familie bij het omgaan met de veranderde situatie.
Het kan zijn dat familie meer zicht op je ziektebeeld en de gevolgen daarvan nodig heeft. Het kan ook zijn dat er hulp nodig is om de contacten met de familie te verbeteren of te herstellen. Zij kan daarbij behulpzaam zijn.
Contact met lotgenoten
Ook begeleidt de maatschappelijk werker zelfhulpgroepen, zodat ervaringen met lotgenoten kunnen worden gedeeld. Ook kan informatie worden gegeven over het ziektebeeld en hoe daarmee kan worden omgegaan.
Bewindvoering, mentorschap en andere praktische zaken
Als het nodig is dat er bewindvoering wordt ingesteld kan de maatschappelijk werker hierover informatie geven en helpen bij het aanvragen hiervan. Ook bij het aanvragen van mentorschap kan hulp geboden worden.
Wanneer voor jou een andere woonvoorziening gezocht wordt kan de maatschappelijk werker hierbij betrokken worden. Zij kan ook behulpzaam zijn bij de vele praktische zaken die geregeld moeten worden.
Voor al deze zaken kan het maatschappelijk werk ingezet worden.