Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Huntingtonleerlijn voor zorgprofessionals is vernieuwd

De ‘Leerlijn Zorgprofessional Ziekte van Huntington’ is vernieuwd. Hierin zijn zeven modules opgenomen waarmee de zorgprofessional zich kan ontwikkelen, zodat er wordt voldaan aan de kenniscompetenties uit het competentieprofiel.

De ‘Leerlijn Zorgprofessional Ziekte van Huntington’ is een opsomming van leeractiviteiten passend bij een aantal thema’s, afgeleid van het competentieprofiel. De versie uit 2022 is nu herzien door de Commissie Leren en Ontwikkelen van HKNN. Zo staan er nu geen tien, maar zeven modules in. Hiervoor zijn de onderwerpen en bijbehorende competenties opnieuw geclusterd.

De zeven modules die aan bod komen zijn: Basistraining Huntington, Slikken en voeding, De-escalerend werken/omgaan met agressie, Seksualiteit en intimiteit, Psychisch ziektebeeld, Mobiliteit en (technische) aanpassingen en Begeleiding.

Basisdeel leerlijn

De eerste drie modules horen bij het basisdeel van de leerlijn, omdat het netwerk van mening is dat dit de onderwerpen zijn waarin zorgprofessionals zo snel mogelijk in geschoold moeten zijn, als ze werken met mensen met de ziekte van Huntington. De andere vier modules geven meer verdiepende info.

De Basistraining Huntington wordt als eerste gelanceerd, de modules Slikken en voeding en De-escalerend werken volgen daarna. Van de Basistraining Huntington wordt ook een ‘light’ versie gemaakt, die beschikbaar wordt voor vrijwilligers en mantelzorgers.

Zelfde aanbod

Jolanda Kouthoofd, opleidingsadviseur bij Atlant en lid van de Commissie Leren en Ontwikkelen, was nauw betrokken bij de totstandkoming van de leerlijn: ‘Voorheen had elke DEC een eigen aanbod aan scholingen. Als commissie willen we dat we gezamenlijk hetzelfde aanbod kunnen bieden via HKNN. Dus als er een vraag komt bij de HKNN voor kennisdeling, is het aanbod overal in het land gelijk. En weet je zeker dat de kenniscompetenties van het specifieke thema behandeld worden. Dus het maakt niet uit of deze vraag aan Atlant, Noorderbreedte of Archipel gesteld wordt. Hoe de vaardigheden voortkomend uit het competentieprofiel eigen gemaakt worden, is aan de REC/DEC organisatie zelf.’

Kouthoofd benadrukt dat de leerlijn een levend document is: ‘We blijven altijd doorontwikkelen en kijken of de competenties nog kloppen. Wanneer het competentieprofiel aangepast wordt, zullen we hier ook iets mee moeten met de leerlijn.’