Terugblik Kennisproeverij – Winnaars van de Gouden Lamp en Loep 2022!

Op donderdag 12 mei werd het terrein van Markenhof in Beekbergen omgetoverd tot een waar festivalterrein voor de jaarlijkse Kennisproeverij. Volgens traditie werden hier de winnaars van de Gouden Lamp en de Gouden Loep bekend gemaakt. De Gouden Lamp is de prijs voor het beste verbeteridee. Denk hierbij ook aan Lampje van Willie Wortel. Kleine en grote verbeterideeën die in het afgelopen jaar tot iets moois hebben geleid en op dit moment binnen Atlant worden toegepast kwamen hiervoor in aanmerking. De Gouden Loep is de prijs voor het beste onderzoek. Denk hierbij aan: iets onder de loep nemen. Precies wat je bij onderzoek doet! Alle in 2021 afgeronde onderzoeken binnen Atlant – klein en groot – kwamen hiervoor in aanmerking. Beide prijzen werden dit jaar voor de derde keer uitgereikt.

Winnaar Gouden Lamp 2022

Janet Wuestman
Aromatherapie

Janet Wuestman (Verzorgende IG en EVV) nam dit jaar de Gouden Lamp mee naar huis. De reden? Zij zet sinds 2020 aromatherapie in voor bewoners. In het begin waren collega’s wat terughoudend. Maar ook zij zagen al snel positieve uitkomsten! Aromatherapie kan op een goede manier bijdragen aan het welbevinden van een bewoner. Onrust en probleemgedrag worden gestabiliseerd en het helpt bij pijn en angst. Daarom wordt het nu structureel ingezet op afdeling Coolsingel.

De jury zei hierover: “Door de enthousiaste inzet van Janet zien medewerkers en behandelaren eveneens de meerwaarde van aromatherapie in. Behandeling met aromatherapie voor een bewoner gaat altijd in goed overleg met de familie of 1e contactpersonen en het wordt vastgelegd in het zorgleefplan. Deze innovatie is een prachtig voorbeeld van complementaire zorg.”

Janet was geroerd nadat Jan Frijlink (voorzitter van de jury en lid van de Centrale Cliëntenraad) bekend had gemaakt dat zij dit jaar de winnaar was. Janet: “Mijn eerste reactie was dat ik niet wist wat ik moest zeggen. Enorm bedankt!! Dat was het enige wat ik op dat moment kon uitbrengen. Nu het allemaal bezonken is ben ik enorm blij met de erkenning van aromatherapie in de zorg.”

Winnaars Gouden Loep 2022

Suzanne Blokker en Angela Prins
Het ontwikkelen van een meetinstrument voor het voorspellen van de zorgcomplexiteit van verpleeghuisbewoners met een chronisch psychiatrische zorgvraag

Suzanne Blokker (programmamanager) en Angela Prins (psycholoog en promovenda) zijn de trotse winnaars van de Gouden Loep. Over hun onderzoek zeggen zij: “De ervaring binnen de chronisch psychiatrische verpleeghuis (CPV)-afdelingen van Atlant is dat het een uitdaging is om de zorgcomplexiteit en de bijbehorende hulpvragen van bewoners die nieuw worden opgenomen in te schatten. Vaak maakt een combinatie van bepaalde aandoeningen en/of beperkingen de zorg voor deze nieuwe bewoners complex, het zogenoemde 1 + 1 = 3 effect.” Zij deden daarom een eerste aanzet om zelf een meetinstrument hiervoor te ontwikkelen. En zij zeggen hierover: “De huidige versie is nog zeer prematuur, maar vormt een waardevol uitgangspunt voor verder onderzoek. De schaal zou na verdere ontwikkeling in de toekomst bruikbaar en toepasbaar kunnen zijn op de CPV-afdelingen van Atlant en erbuiten.”

De lovende woorden van de jury: “Het is vaak een hele uitdaging om voor mensen met gecombineerde problematiek goede huisvesting te vinden. En de vraag stijgt. Atlant, locatie Marken Haven kan deze mensen een veilige leefomgeving bieden. Voorwaarde: een goed behandelplan. Daarvoor is het belangrijk de zorgcomplexiteit van een bewoner in kaart te brengen. Angela en Suzanne hebben een meetinstrument ontwikkeld, waarmee dit op een relatief eenvoudige en efficiënte manier kan worden vastgesteld. Zodoende kunnen medewerkers aan een bewoner de juiste zorg en het beste welzijn verlenen. Kennis rondom het meetinstrument wordt op termijn via (wetenschappelijke) publicaties verspreid, zodat dit ook voor landelijke bekendheid kan zorgen.”

Angela Prins en Suzanne Blokker waren blij verrast. De eerste reactie van een trotse Angela was: “Dit had ik echt niet verwacht! Wat leuk! Ik dacht ook direct: En de andere genomineerden dan? Zij verdienen de Gouden Loep ook.” Door Suzanne aangevuld met: “Naast dat het een mooi compliment is dat we met dit onderzoek daadwerkelijk iets kunnen bijdragen, is het ook een tastbaar resultaat van het landelijk innovatieproject waarmee we de afgelopen drie jaar de zorg voor deze doelgroep verder probeert te ‘verwetenschappelijken’.”

Delen: