Het leven in een verpleeghuis beschreven door de bewoners zelf
Op 9 oktober 2017 is het eerste exemplaar van het boek ‘Het verpleeghuis is het einde’ uitgereikt aan demissionair staatssecretaris van Rijn. In Het verpleeghuis is het einde! wordt mét de bewoners gepraat in plaats van over hen. Een boek met 60 portretten en verhalen van verpleeghuisbewoners, waarvan 4 van Atlant, en hun artsen. De lezer wordt door middel van een (beeld) verhaal meegenomen in de wereld van het verpleeghuis, waar het minder erg is dan vaak gedacht en gezegd wordt.

De schrijvers Freya Angenent en Lauke Bisschops, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding, laten bewoners in hun eigen woorden vertellen hoe het leven in het verpleeghuis er nu écht uitziet.
Het voorwoord van het boek is geschreven door Hugo Borst en Carin Gaemers.

Vier bewoners van Atlant hebben meegewerkt aan het boek. De moedige en persoonlijke verhalen van mevrouw Hartendorf, mevrouw Timmerman, de heer Boerboom en de heer de Wacht maken dit boek mede tot een inspirerend en positief boek. Atlant is trots op deze deelnemers aan het boek, dat zij hen verhaal durven en willen delen.
Sophie Timmerman (45, bewoonster Heemhof): ’Het allerliefste zou ik natuurlijk thuis willen wonen bij mijn kinderen, ik mis ze enorm. Maar het moest wel, het kon niet anders. Ik mis ze elke dag, maar toch heb ik het hier naar mijn zin.’
Afgelopen maandag bij de boekpresentatie waren de heer de Wacht, familie van mevrouw Hartendorf, mevrouw Timmerman met haar man en twee medewerkers van Atlant (Esther Beekhuis en Cindy Kruithof) dan ook aanwezig.

Naast het boek is er ook een reizende fototentoonstelling die de komende maanden bij verpleeghuizen in heel Nederland te zien is. De tentoonstelling geeft samen met het boek een nieuwe kijk op het verpleeghuis en haar bewoners. Op dit moment is de tentoonstelling ook bij Atlant, verpleeghuis Heemhof (Beatrijsgaarde5, Apeldoorn), te zien.

Het boek is bedoeld voor iedereen die met het verpleeghuis te maken heeft. Voor mensen die er al wonen, mensen die er misschien heen gaan en voor hun families. Maar bijvoorbeeld ook voor studenten, zorgprofessionals en politici. Omdat het niet om theorie gaat, maar over de praktijk! Een praktijk vol mooie mensen en positieve verhalen.

Klik op de foto’s voor de bijbehorende verhalen.

 

Delen: