Donderdagmiddag 7 oktober verzorgden collega’s van Atlant (Alice Klopman, Manon van Kampen, Muriëlle Beernink en Loes van Dusseldorp, samen met collega’s van Parnassia (GGZ organisatie) een webinar voor het NKOP over slaap- en waakproblematiek in de CPV en GGZ.

Zo’n 60 collega’s uit het land luisterden hoe door Parnassia uitgelegd werd wat normale slaap eigenlijk is, hoe slaapstoornissen ontstaan en wat cognitieve gedragstherapie gericht op insomnie (doorslaapstoornis) inhoudt en oplevert.

Na deze inkijk in de theorie van de slaap- en waakproblematiek, vertelde Alice Klopman over haar praktijkonderzoek naar de invloed van een persoonlijk hoofdkussen op de CPV. Zij startte dit onderzoek vanuit haar verwondering over het feit dat mensen in een verpleeghuis op een standaard kussen slapen, terwijl we thuis een kussen op maat hebben. Hoe ze dit heeft aangepakt en welke resultaten naar voren kwamen lichtte zij toe tijdens dit webinar.

Daarna zoomden Muriëlle Beernink en Manon van Kampen (ergotherapeuten) in op sensorische informatieverwerking. Op een inspirerende manier vertelden zij wat het is, de relatie met zintuigen en hoe je het terugziet binnen het werk van de ergotherapie. Ook stonden ze stil bij de relatie van sensorische informatieverwerking en slaapproblemen.

Deelnemers koppelden terug dat ze het een boeiende webinar vonden, waarin een scherpe blik en mogelijke oplossingen voor een goede nachtrust gedeeld werden.

Meer weten?
Bekijk hier de presentatie van Atlant.
Of neem contact op met Loes van Dusseldorp, onderzoeksbegeleider via l.van.dusseldorp@atlant.nl

Delen: