Op donderdag 12 mei werd het terrein van Markenhof in Beekbergen omgetoverd tot een waar festivalterrein. Met de perfecte mix van fun én nieuwe konden de medewerkers van Atlant kennis opdoen waardoor hun werk of het leven van de mensen die wij ondersteunen makkelijker, nog leuker of boeiender wordt. Zo waren er verschillende thematenten, workshops en meer dan vijftien kraampjes van enthousiaste collega’s die hun kennis graag wilden delen! Én medewerkers konden genieten van heerlijke festivalsnacks. Een greep uit de activiteiten!

Muziektent
Medewerkers gingen los op verschillende muziekstijlen tijdens een silent disco! Ze konden zelf ervaren welk effect muziek heeft op hun brein. En maakten kennis met de digitale muziekbibliotheek die onze muziekagogen ontwikkelt hebben. Ook konden medewerkers genieten van een optreden van de Marken Stones, de bewonersband. Onze muzikale hulpmiddelen zoals een de cradle, het muziekkussen en de muziekkoffer, konden ze zelf uitproberen.

Technologietent
Proeven aan de nieuwste (zorg)technologieën. Van de nieuwste thermometers en bloeddrukmeters tot speciale lepels waarbij mensen met trillingen of onverwachte bewegingen toch zelfstandig kunnen eten. Even rustig zitten met de robotkat en zelf ervaren hoe eenvoudig het is om sociale robot Tessa in te stellen. Medewerkers konden hier zelf aan de slag!

Welzijnstent
Tijd voor ontspanning! Medewerkers genoten van een heerlijke handmassage en aromatherapie. Ze lieten zich bijpraten over de invloed van je ademhaling op hoe je je voelt en ervaarden zelf een ademhalingssessie.

De kraampjes
Struinen over het terrein langs wel 15 kraampjes die bemand werden door eigen collega’s! Medewerkers kwamen alles te weten over:

 • Hoe je het gesprek aangaat over seksualiteit;
 • Wat de VVAR nou eigenlijk doet;
 • Hoe je de slaap van bewoners kunt bevorderen;
 • De ViniGigi: een vingerbeschermer en bite-block in één;  
 • Hoe duurzaam Atlant nou is en wat je zelf kunt doen;
 • Welke onderwerpen er bij het moreel beraad besproken worden;
 • Wat bewegingsagogie precies is;
 • De rokershandschoen die is bedacht door onze eigen collega Anneloes Smit.

De workshops

Naast alle kraampjes en tenten konden medewerkers zich ook aanmelden voor verschillende workshops:

 • Verrijkte omgeving, huisvesting en kwaliteit van leven bij mensen met dementie. Welke rol kan de omgeving spelen in het ondersteunen van bewoners, het bieden van uitdaging èn veiligheid, ook wanneer de dementie vordert?
 • Cliëntparticipatie in onderzoek. Hoe kunnen we onze bewoners enthousiasmeren om mee te doen?
 • Korsakov-studie. Opvattingen van zorgmedewerkers over goede zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov.
 • Ketenzorg Huntington; twee verschillende onderzoeken. Ervaringen van cliënten met casemanagement & Inzicht in de gevolgen van het opgroeien bij een ouder met Huntington.
 • Hoe kan de PDL zorgmethode binnen Atlant de cliënt en de zorg ontlasten? Leer onze ervaringen ervaren.
 • Depressief, ongemotiveerd, lui…. of apathie? Apathie bij Korsakov.
 • Digitale planborden voor meer eigen regie en zelfstandigheid. Op Markenhof probeerden we het uit

In de middag werden de winnaars van de Gouden Loep (voor het beste onderzoek) en de Gouden Lamp (voor de beste innovatie) bekend gemaakt. Het was een fantastische dag met veel verbinding, plezier en nieuwe inzichten.

‘Ik was hier voor het vloggen. Anders was ik misschien niet gegaan. Maar nu ik dit heb gezien zou ik achteraf gebaald hebben. Wat was het leuk!’

aldus Mirjam Singel, onze Atlantvlogger, aan het einde van de dag. Samen met Onur Yilmaz heeft zij verslag gedaan van het festival! Over een paar weken komt hun vlog online op hun kanaal Mir & Onur in de zorg.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op via kennisproeverij@atlant.nl

Delen: