Namasté
Het betekent letterlijk ‘respect aan het innerlijke’, ‘ik buig voor jou’. Met Namasté willen we bij Atlant de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Dat doen we door ze meer persoonlijke aandacht te geven, aan te sluiten bij de behoefte van de mensen. Het zit in soms kleine dingen, met oprechte aandacht en een groot effect.
De vraag vanuit de praktijk
Hoe ziet de visie “wij geven ruimte” van Atlant er in dementiezorg uit en tot welke keuzes leidt dit ten aanzien van wonen, zorg en welzijn? Dit is beschreven in ‘Kijk op Dementiezorg’, met behulp van en voor alle mensen met dementie, familie, medewerkers en vrijwilligers. Het biedt een houvast en hulpmiddel in het omgaan en werken met mensen met dementie. Die Kijk op dementiezorg is tevens de reden dat Atlant Namaste Care (VUmc) toepast in de praktijk. Dat is een Amerikaans zorgprogramma dat zich richt op de levenskwaliteit van verpleeghuisbewoners met ernstige dementie en hun naasten. Contact hebben staat centraal, bijvoorbeeld door aanraking of door iets samen te doen.
Het is onderdeel van een onderzoeksproject dat zich richt op het verbeteren van de levenskwaliteit van verpleeghuisbewoners met dementie en het vergroten van positieve ervaringen voor hun familieleden.
Wat is Namasté?
Namasté is een familieprogramma dat als doel heeft het welbevinden van ouderen met dementie te bevorderen. Dit wordt gedaan doordat twee maal per dag op een liefdevolle, aandachtige, belevingsgerichte manier een contactmoment georganiseerd wordt waarin de zintuigen geprikkeld en herinneringen opgeroepen worden. Afdeling Crocus is gestart met het werken volgens dit principe. Op de dementie-afdelingen van Sprengenhof, Aster, Immendaal, Loohof, Koningin Wilhelmina en Berkenhove wordt een op Namasté geïnspireerd welzijnsaanbod ingevoerd.
Wat kunnen we ermee?
Bekijk in de video hoe Namasté in zijn werk gaat en welk effect dit heeft op de bewoners.
Wat betekent het voor de cliënt?
“Veel mensen zijn verzonken in hun eigen wereld. Met aandacht, liefde en de juiste materialen worden ze wakker. Dan gaat er een luikje van herkenning open.” Susan Gopalsamy werkt op Heemhof als activiteitenbegeleider voor ouderen met dementie. In een interview vertelt zij heel mooi wat Namasté voor mensen kan betekenen.
“Ik werk op een afdeling met ouderen die soms een vergevorderd stadium van dementie hebben. Het geheugen of de spraak zijn vaak sterk verminderd, terwijl de zintuigelijke waarneming nog actief is. Door mensen te stimuleren met geuren, kleuren en tast, komen herinneringen terug. Er is dan contact mogelijk. Dat merk ik aan het oogcontact, de blik in hun ogen. Voor deze groep mensen is het reguliere aanbod niet toereikend. Daarom werken we met het uit Amerika afkomstige programma Namasté. Uitgangspunt is individuele aandacht, exact afgestemd op de persoon. Zo vindt de een het heerlijk om gemasseerd te worden, terwijl de ander het liefst samen een spel speelt. Vaak zit het in de detail. Drinken uit een kopje of juist uit een mok kan nét dat verschil geven.’ Lees hier het volledige interview met Susan.