Succesvolle presentaties Atlant op Waardigheid & Trots congres
Op 1 juli 2019 vond het jaarlijkse Waardigheid en Trots congres plaats: Thuis in het Verpleeghuis in de RAI in Amsterdam. Vanuit Atlant waren we ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Met een bijdrage van vier verschillende presentaties hebben we anderen weer kunnen inspireren met onze kennis en expertise.
Tijdens het congres stonden drie speerpunten centraal: meer tijd en aandacht voor de bewoner, voldoende en enthousiaste zorgverleners én voortdurend leren en innoveren. Het congres bood meer dan 70 keynotes, lezingen, workshops, praktijksessies en talkshows. Thema’s waren onder andere: welzijn, dementie, palliatieve zorg, veiligheid & hygiëne, innovatie en onderwijs & arbeidsmarkt. Ook kon je je laten inspireren op het kennisfestival. Atlant was dit jaar weer goed vertegenwoordigd. Naast collega’s die er als bezoeker heen gingen, waren er daarnaast zes collega’s die de volgende presentaties gaven:
Ouderen met psychiatrische problematiek: samenwerken met de GGZ (sessie 1.16) – Ester Willemse
De lezing met het NKOP en Dimence verliep erg goed. De zaal zat helemaal vol en er moesten zelf mensen op de grond zitten, zoveel animo was er! Het was een leuke interactie waarbij verschillende samenwerkingsvormen tussen vvt en ggz uitgewisseld werden. Veel bezoekers waren jaloers op hoe wij bij Atlant onze CPV afdeling geregeld hebben.
Mensen met een psychische stoornis in de ouderenzorg (sessie 3.8) – Ester Willemse en Suzanne Blokker
De presentatie met VWS samen Ester en Suzanne was erg succesvol. De aanmeldingen voor deze presentatie waren enorm, de presentatie was al verschoven naar een grotere zaal. Ruim 300 mensen bezochten deze sessie. Ester: ‘Best spannend voor zo’n grote groep, maar het was erg leuk om te doen! Na een uiteenzetting over de transitie van de ggz naar de wlz en de gevolgen daarvan, konden wij laten zien hoe wij binnen de CPV werken. In de laatste twintig minuten was er een gesprek met de zaal waarbij er zowel vragen aan VWS als aan ons gesteld werden.’
Namasté Familieprogramma: aan de slag met persoonsgericht werken (sessie 1.18) – Susan Gopalsamy
Ook de Namasté workshop had een grote opkomst. Het was een mooie samenwerking met de andere zorginstelling ( WZH Transvaal, Den Haag). Susan: ‘Na een stukje algemene informatie door Hanneke mocht ik mijzelf voorstellen en heb namens de organisatie kunnen vertellen wat wij doen met het programma en wat mijn rol is. ( invullingprogramma, scholing, implementeren van het programma Atlant breed) Afsluitend zijn we in twee groepen uiteen gegaan waarbij de ene groep informatie kreeg van Desha ( handmassage en dergelijke) en de andere groep van mij over de inzet van zintuigprikkelende materialen en overige spel- creatieve materialen om zo in contact te komen met bewoners.’
Leren onderzoeken met de Topcare Scholing (sessie 2.20) – Eline Kerkdijk en Miranda van der Laak
Eline: ‘Na een voorstel ronde en een filmpje over ons onderzoek naar de bruikbaarheid van Silverfit Rephagia (oefenprogramma voor het trainen van de slikfunctie) bij Huntington Cliënten hebben Miranda en ik deelgenomen aan een paneldiscussie, daar deden ook nog twee medewerkers van Topaz aan mee. We hebben onder andere gediscussieerd over het doen van onderzoeken, de uitdagingen en de resultaten. Daarnaast hebben we vragen uit het publiek beantwoord. Het was een interactieve sessie!
We kunnen als Atlant dus weer terug kijken op een geslaagd Waardigheid en Trots congres, waarbij wij onze kennis en expertise konden delen met anderen. Collega’s, bedankt voor jullie enthousiaste betrokkenheid en boeiende presentaties!