Wat is de ziekte van Huntington?
De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenaandoening. Het is een steeds verdergaande – progressieve – ziekte. Symptomen zijn bijvoorbeeld spierstijfheid, slik- en praatproblemen, spasticiteit en kunnen ook psychisch van aard zijn. Het verloop van de ziekte verschilt sterk per persoon.
Bekend sinds 1993
Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 1.700 mensen met Huntington. Deze ziekte is dus zeldzaam en relatief onbekend. Het gen dat de ziekte veroorzaakt is in 1993 ontdekt en wordt sindsdien intensief onderzocht. Op dit moment is de ziekte niet te genezen of af te remmen. Wel zijn er behandelingen voor de verlichting van de symptomen. Met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, werken wij aan nieuwe behandelmethoden.
Veelvoorkomende symptomen
De ziekte van Huntington kan krampachtige en ongecontroleerde bewegingen veroorzaken. Naast lichamelijke symptomen zijn ook psychische kanten kenmerkend voor de ziekte. Hierbij valt te denken aan veranderende stemmingen en depressieve gevoelens. Een bijzondere vorm van de ziekte is de juveniele of jeugdvorm. Daarbij heeft de zieke last van spierstijfheid. De naam zegt het al: de ziekte ontstaat vaak in de tienerjaren. Deze vorm komt slechts bij uitzondering voor. Lees hier meer informatie over de symptomen en gevolgen van de ziekte van Huntington.
Levensverwachting
Veel Huntingtoncliënten krijgen de eerste symptomen tussen het 35e en 45e levensjaar. De jeugdvorm van de ziekte begint vanzelfsprekend op jongere leeftijd. Na de start van de symptomen is de gemiddelde levensverwachting 15 tot 20 jaar. Per individu kan zowel levensverwachting als ontwikkeling van de ziekte erg verschillen.