Films

Expertisecentra Atlant
Vanuit onze visie ‘wij geven ruimte’ zijn wij continu bezig de kwaliteit van leven te verbeteren van de mensen die wij ondersteunen. Het stukje extra bieden zodat zorg, wonen en welzijn met optimale kennis en kunde ingevuld kan worden. Wij hebben daarvoor expertisecentra op de gebieden KorsakovHuntington, Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg en dementie. Hier zijn onderzoek, onderwijs en zorg op onlosmakelijke wijze met elkaar verbonden. De expertisecentra binnen Atlant: een plek waar veel kennis en ervaring aanwezig is die zowel intern als extern gedeeld wordt. Waar onderzoek, praktijk en kennis samenkomt en die kruisbestuiving tussen die gebieden dat maakt dat we onze zorg verder kunnen ontwikkelen.

Een eigen waarheid – Het verhaal van Frank
In de film ‘Een eigen waarheid’ vertellen we het verhaal van Frank. Een vriendelijke man met een prachtig talent voor taal. Hij woont sinds vier jaar op de Chronische Verpleeghuiszorg afdeling bij Atlant. Hij heeft liefde voor muziek en belangstelling voor vrouwen. Hij wil aardig gevonden worden, ja, en ook geliefd worden. Dat is heel normaal. En dat is wat hij wil, een normaal leven. Maar het is niet gelukt. Zo heeft hij een denkbeeldige wereld opgericht, met een vriendin, met vrienden en een intacte familie die elkaar bezoekt. Een nieuwe waarheid die voor hem klopt. Zo bestaan voor hem ook de woorden die hij verzint. Die verbeelding van een liefdevol bestaan houdt hem in het leven, het is zijn drijfveer. Want alleen al de gedachte aan liefde doet deugd.

Uit balans
In de film ‘Uit balans’ vertellen we het verhaal van het echtpaar Bouwmeester. Meneer Bouwmeester deelt zijn worsteling over de jaren mantelzorg voor zijn vrouw en wat dit met hem zelf doet. Hoe moeilijk het soms is om voor jezelf te kiezen en hoe fijn het dan kan zijn als er mensen om je heen zijn die je hierin kunnen ondersteunen.
In Memoriam: mevrouw Bouwmeester 11-12-1945 | 25-7-2020

Eten en drinken, Puur genieten
In onze film Eten en Drinken, Puur genieten, vertellen we over het belang van eten en drinken en hoe we bij Atlant verschillende vormen inzetten om mensen zoveel mogelijk puur te laten genieten van eten. Dat doen we met onze Koks on Tour, waarin onze kok en hoofd voeding langs de locaties gaan met steeds weer een ander thema, zoals vergeten groente, vis of amuses. Maar ook door onze medewerkers te trainen in het malen van voedsel, zodat mensen met slikproblemen ook alle smaken kunnen blijven ervaren.

Maarten – Korsakov
In deze film vertellen we het verhaal van Maarten, sinds 7 jaar woont hij bij Atlant. We laten zien hoe zijn leven is verlopen en wat hem drijft. Hoe het syndroom van Korsakov invloed heeft op zijn dagelijks bestaan en hoe zorgmedewerker Milka tot hem doordrong en hem de ruimte geeft om zichzelf te zijn, tussen al zijn mooie tekeningen en gedichten. Aan zijn bureau hangt een lange brief met de kop ‘Mijn lijdensweg.’ Tussen de woorden staat klein geschreven: ‘zelf aangedaan.’ Hij maakt een gebaar van een glas achteroverslaan.

Mevrouw Resink – Korsakov/Dementie
In deze film vertellen we het verhaal over Mevrouw Resink. Bij haar is naast Korsakov ook dementie vastgesteld. Sinds 4 jaar woont zij op afdeling Coolsingel van Atlant. In de film vertellen wij over hoe wij het gesprek met haar aan zijn blijven gaan om ervoor te zorgen dat zij regie over haar eigen leven kan blijven houden. Dat er ruimte blijft voor de dingen die voor haar zo van belang zijn, zoals dicht bij de natuur zijn. En dat ging niet altijd over rozen, maar de aandacht bleef en daarmee ook ruimte voor nieuwe ideeën.

Meneer Johan – Ziekte van Huntington
In deze film vertellen we het bijzondere en ontroerende verhaal van Johan, een meneer met de erfelijke ziekte van Huntington die een moeilijke periode heeft doorgemaakt door verkeerde diagnoses en medicatie. Hij woont nu sinds twee jaar op de locatie Heemhof van Atlant. Zijn dochter en alle betrokken zorgprofessionals vertellen hoe de kanteling in het gedrag en welbevinden van Johan is verlopen en wat zij daarin hebben gedaan. Hoe er ruimte is gegeven aan Johan zelf en hoe hij weer is geworden wie hij was.
In Memoriam: meneer Johan – 2 mei 1952 – 27 oktober 2018

Wij geven ruimte
Wij blikken terug op een prachtig eerste half jaar van 2018. We zijn trots op alle mooie activiteiten die we hebben gedaan.  Kijk mee met onze wrap up!
Mocht je meer willen weten over wat wij zoal in 2017 hebben gedaan, bekijk dan ons Kwaliteitsjaarverslag 2017

Niets menselijks is ons vreemd
Namasté. Het betekent letterlijk ‘respect aan het innerlijke’, ‘ik buig voor jou’. Met Namasté willen we bij Atlant de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Dat doen we door ze meer persoonlijke aandacht te geven, aan te sluiten bij de behoefte van de mensen. Het zit in soms kleine dingen, met oprechte aandacht en een groot effect. Kijk en luister mee!

Muziek raakt je
Muziek geeft blijdschap, verlangen, weemoed, verdriet. Muziek laat je herkennen dat je leeft. Bij Atlant bieden we een integraal muziekaanbod. Het behelst alle vormen van muziek om mensen met dementie in die hersenhelft aan te spreken die nog werkt. Want muziek is ook bij gevorderde dementie voor mensen voelbaar. Het zet mensen in een sfeer, herinneringen komen terug, stemmingen zijn te beleven. Kijk en luister mee!

De geschiedenis van Atlant in beeld
Het begon ooit in 1891…
De geschiedenis van Atlant gaat ver terug…. Een verhaal van 124 jaar terug en ooit begonnen in 1891 met de vereniging van christelijke verpleging voor landlopers en bedelaars. Een bijzonder verhaal waarin we via de tijdslijn laten zien hoe de locaties bij Atlant zijn gekomen, wat deze locaties kenmerkt en welke ontwikkelingen er in de zorg zijn geweest.
(Oud) collega’s vertellen verhalen en herinneringen van de locaties waar zij werken of hebben gewerkt. Zij nemen u mee langs de tijdlijn van Atlant.