Muziek raakt je
Muziek geeft blijdschap, verlangen, weemoed, verdriet. Muziek laat je herkennen dat je leeft. Bij Atlant bieden we een integraal muziekaanbod. Het behelst alle vormen van muziek om mensen met dementie aan te spreken. Als het verbale weg is, kan muziek nog wel binnen komen, net zoals geuren of tast. Want muziek is ook bij gevorderde dementie voor mensen voelbaar. Het zet mensen in een sfeer, herinneringen komen terug, stemmingen zijn te beleven. In een prachtig verhaal – met veel dank aan alle betrokkenen – en mooie film leggen we uit wat het effect van muziek kan zijn voor mensen met dementie. Lees, kijk en luister mee.
Muziektherapeut Marlies Brandt vindt mevrouw Van Oorspronk op de gang. Ze is onrustig, praat met de vensterbank. Marlies spreekt haar aan ‘Ajo, even kieken hoe het met je is.‘ Marlies praat plat Apeldoorns met haar. ‘Mag ik een liedje voor je spelen?’ Ze gaan samen naar de familiekamer. Mevrouw Van Oorspronk neemt plaats in de luie stoel, Marlies speelt op de piano en zingt ‘Mijn Sarie Marijs.’ Mevrouw Van Oorspronk kijkt door het raam en slikt. Het gezicht van mevrouw Van Oorspronk spreekt boekdelen. Zij beleeft een intens gevoel, de mondhoeken bewegen. De maat gaat sneller, Marlies zingt ‘Zo heerlijk rustig.’ Mevrouw Van Oorspronk knikt de maat mee. Ze kijkt verlegen naar de vloer, wrijft zich met de vingers door haar gezicht. Een nieuw lied begint ‘Spiegelbeeld, vertel eens even, ben ik net zo oud als jij.’ Het is een melancholiek lied. Mevrouw van Oorspronk schraapt haar keel. Slotakkoord. Marlies stopt met spelen en pakt haar hand ‘Zo, Ajo, zeg.’ Mevrouw Van Oorspronk ‘Wat is er? Ik wil naar min ouders toe. Naar min huus.’
De muziek heeft in mevrouw Van Oorspronk een diep verlangen gewekt. Herinneringen aan vroeger, momenten waar zij geleefd en genoten heeft. Het genieten is weer present door het creëren van weemoed. De scherpe randjes verdwijnen bij mevrouw Van Oorspronk. Het verdriet is getransformeerd in welbehagen. De herinneringen aan thuis geven een tevreden gevoel in haar nieuwe thuis.
Lees hier het volledige verhaal
Integraal muziekaanbod
Muziektherapie is maar een onderdeel van het integrale muziekaanbod van Atlant. Het gaat om het totaalaanbod van muzikale activiteiten en therapie voor mensen met dementie. Het kennen en gebruik maken van de favoriete muziek is daarbij van belang want muziek is ook bij gevorderde dementie voor mensen voelbaar. Het zet mensen in een sfeer, herinneringen komen terug, stemmingen zijn te beleven. Er is onder andere de platenclub die door vrijwilligers wordt gerund. Vinyl platen worden gedraaid, er wordt gesproken over de muziek en de bijbehorende herinneringen. Mensen worden geholpen de muziek te beleven door te bewegen of samen mee te zingen. Verder is er een muziekbibliotheek in opbouw. Familieleden en verpleging geven de voorkeursliederen van mensen door. Op de huiskamers kan daarmee middels afspeellijsten de favoriete muziek gedraaid worden. Ook kan bij activiteiten, onrust of verdriet voorkeursmuziek worden ingezet. De muziekbibliotheek maakt het mogelijk om muziek letterlijk op de mens af te stemmen. De muziekagoog maakt daar ook gebruik van. Hij speelt muziek individueel maar ook voor een hele huiskamer. Hij weet met welke liederen hij de huiskamer kan vangen en hoe hij de stemming kan beïnvloeden.
Hedwig de Vries, psycholoog en leidinggevende behandeling & begeleiding, legt uit. ‘Als behandelaar moet je jezelf overbodig proberen te maken. Je moet de omstandigheden dusdanig goed tot stand brengen zodat zo min mogelijk therapie nodig is. Muziek is een makkelijk toepasbare interventie, met eenvoudige middelen.’