Het neuropsychologisch onderzoek

Met een neuropsychologisch onderzoek kunnen veranderingen in het gedrag, de emoties en het cognitief functioneren in kaart worden gebracht. Met het cognitief functioneren worden functies bedoeld die door de hersenen worden aangestuurd, zoals bijvoorbeeld de aandacht en concentratie, het geheugen, de waarneming, taal en het uitvoeren en plannen van handelingen. Met een neuropsychologisch onderzoek kunnen we nagaan of deze veranderingen passend zijn bij een hersenbeschadiging (bijvoorbeeld een val op het hoofd) of hersenaandoening (zoals bij dementie). Ook wordt in kaart gebracht welke gevolgen een eventueel vastgestelde hersenbeschadiging of hersenaandoening heeft voor uw functioneren. Neuropsychologisch onderzoek brengt niet alleen de problemen in kaart, maar kijkt ook naar uw mogelijkheden.

Het neuropsychologisch onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

Het intakegesprek

De psycholoog bespreekt (indien haalbaar) eerst met u wat uw klachten zijn en wat de gevolgen zijn voor uw dagelijks functioneren. Uit dit gesprek komt altijd veel informatie naar voren. Op basis hiervan wordt een testonderzoek afgesproken of kan een advies gegeven worden voor verdere behandeling. Een testonderzoek is dus niet altijd nodig. Met uw toestemming heeft de psycholoog ook een gesprek met eventuele direct betrokkenen, zoals uw partner, naaste familieleden of het zorgteam indien u in een instelling verblijft. Wanneer beschikbaar vraagt de psycholoog met uw toestemming de resultaten van eerder uitgevoerd onderzoek op.

Het testonderzoek

Na het eerste gesprek kan een test- en/of vragenlijstonderzoek plaatsvinden dat gepland wordt in één of meerdere dagdelen. Een neuropsychologisch onderzoek is geen lichamelijk onderzoek. Over het algemeen worden er tijdens het onderzoek pen-en-papier tests afgenomen. Welke dat zijn, is afhankelijk van uw klachten. Zo zijn er verschillende tests om uw geheugen, snelheid van denken en handelen of concentratievermogen te meten. Ook bestaan er speciale vragenlijsten aan de hand waarvan de psycholoog zich een duidelijker beeld kan vormen van uw persoonlijkheid of uw psychische klachten. De testen worden afgenomen door de psycholoog en/of een psychodiagnostisch medewerker. Hij of zij legt de opdrachten vooraf aan u uit. Om ervoor te zorgen dat u zich volledig op het onderzoek kunt concentreren, is er verder niemand bij het testonderzoek aanwezig. Indien nodig zal in uitzonderlijke gevallen een naaste of bijvoorbeeld een tolk aansluiten bij het onderzoek.

Goed om te weten

Om een goed beeld te krijgen van uw capaciteiten, is het belangrijk dat u zich gedurende het testonderzoek goed kunt inzetten. Mocht u op de dag van het onderzoek ziek zijn of zich niet fit voelen (denk aan griep, ernstige verkoudheid, extreme vermoeidheid of hoofdpijn), dan is het beter om de afspraak te verzetten. Mocht u een (lees)bril of hoorapparaat dragen, dan is het belangrijk deze mee te nemen naar het onderzoek. Verder is er geen speciale voorbereiding nodig. Houd er rekening mee dat u na afloop vermoeid kunt zijn.

Het neuropsychologisch rapport

De uitslagen van de testen worden verwerkt in een onderzoeksverslag. Enige tijd na het onderzoek maakt de psycholoog opnieuw een afspraak met u. Bij voorkeur (en met uw toestemming) is hier uw partner, een familielid of goede bekende bij aanwezig. In dit gesprek krijgt u de uitslagen van het onderzoek en worden deze toegelicht. Uiteraard is er ruimte hierover van gedachten te wisselen en kunnen vragen worden gesteld. Ook kan het zijn dat u adviezen krijgt, bijvoorbeeld over een eventueel vervolgtraject, of handvatten hoe om te gaan met eventuele problemen in het cognitief functioneren. Als u zelf een afschrift van het rapport wilt, kunt u dit aangeven tijdens de bespreking van het onderzoek.

Kwaliteitsbewaking

De psychologen bij Atlant zijn BIG-geregistreerd of werken onder supervisie van een BIG-geregistreerde collega. Het doel van de wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en het beschermen van de cliënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. De beroepscode van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) vormt hiervoor de leidraad. Dit betekent dat de vereisten, waaraan het werk van de psycholoog dient te voldoen, door het NIP zijn vastgelegd in de Algemene Standaard Testgebruik en de Beroepscode voor psychologen. Op grond van deze beroepscode heeft u onder andere recht op inzage van het psychologisch rapport voordat de psycholoog het deelt met de verwijzer. Ook mag u de rapportage aan deze verwijzer tegenhouden. Als er feitelijke onjuistheden in het rapport staan of gegevens worden vermeld die niet ter zake doen, kunt u de psycholoog vragen dit te corrigeren. Zie verder www.psynip.nl. U vindt hier tevens meer informatie over tests, overige rechten en klachtenmogelijkheden.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan aan het begin van het neuropsychologisch onderzoek. Kan het niet wachten tot dit onderzoek, neem dan gerust contact op met het Medisch Secretariaat van Atlant. Zij zijn elke werkdag bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur, via telefoonnummer 055 506 72 48.