Susanne Tavares Mauricio – muziekagoog

‘Maar het allermooiste van de dansavond, besloot hij zijn verhaal met een glimlach, is om te zien hoe andere mensen genieten van muziek’

Muziek is voor mij een eerste levensbehoefte. Als geen ander snap ik hoe belangrijk muziek voor de bewoners kan zijn. Om meer muziek in hun leven te brengen, heb ik de dansavond nieuw leven ingeblazen. Elke maandagavond dansen we samen op de meest uiteenlopende verzoeknummers. Laatst kwam ik er weer eens achter, hoe ontzettend belangrijk deze avond voor onze mensen is.

Een van de trouwe bezoekers is een opvallend bescheiden, wat teruggetrokken meneer. Op bijzondere wijze klapt hij mee op de muziek, waarbij zijn handen een soort flamenco-bewegingen maken. Aan meezingen of dansen doet hij niet. Hij lijkt het naar zijn zin te hebben, maar je weet nooit precies wat er in zijn hoofd omgaat. Totdat ik na afloop een keer met hem in gesprek raakte en hij me, in meer woorden dan ik hem ooit had horen zeggen, liet weten hoeveel de dansavond voor hem betekent.

Zijn gezicht kreeg een zachte uitdrukking toen hij sprak over het gezin met elf kinderen waarin hij opgroeide. Elke dag werd er met elkaar naar muziek geluisterd. Op maandagavond is hij door de muziek weer even terug in zijn ouderlijk huis, weer even verenigd met zijn ouders en al zijn broers en zussen. Maar het allermooiste van de dansavond, besloot hij zijn verhaal met een glimlach, is om te zien hoe andere mensen genieten van muziek. Het ontroerde me dat juist dat het meest waardevolle voor hem is: zien dat iets wat hem zo gelukkig maakt, ook anderen gelukkig maakt. Elke keer denk ik daaraan als hij op zijn kenmerkende manier meeklapt met het lievelingsliedje van zijn moeder, het liedje dat hij elke week opnieuw aanvraagt: ‘Junge, komm bald wieder nach Haus.’

Verwonderen en muziek horen bij elkaar. Ik noem dat het achtbaan-effect: je stapt onwetend in een karretje, laat je alle kanten opslingeren, duizelt in loopings en je laat je verrassen en meeslepen. Muziek verbindt je meer dan wat ook; met jezelf én met de ander.

 


Verwondering is belangrijk omdat het het startpunt is van ontwikkeling. In deze serie verhalen vertellen Atlant collega’s wat hun verwondering is en wat ze ermee gedaan hebben.