Ruben van de Wetering – Manager ICT

‘Het mooie aan dit project is dat de app samen met collega’s van de werkvloer is ontwikkeld’

Zien waar je het voor doet, dat is voor mij een belangrijke reden om in de zorg te werken. Je kan met ICT veel voor bewoners betekenen. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van de audiovisuele muziekbibliotheek.

Met onze muziekbibliotheek-app luisteren bewoners naar muziek uit een lijst met hun eigen favorieten. Vrienden en familieleden voegen de muziek waar meneer of mevrouw graag naar luistert toe. Voorheen werd op een afdeling willekeurige muziek opgezet, de CD van André Rieu bijvoorbeeld, omdat we vermoeden dat veel mensen dat aardig vinden. Hoe gaaf is het dat we nu de muzieklijst persoonlijk kunnen maken? Een kleine aanpassing met een groot effect.

Het mooie aan dit project was de samenwerking met collega’s. Van muziekagogen, activiteitenbegeleiders tot zorg-medewerkers: ze zijn van begin tot eind nauw betrokken geweest. Hierdoor ontstaat innovatie vanuit de werkvloer en dat is volgens mij cruciaal voor het succes van de oplossing. En die samenwerking smaakt naar meer!

Ik vind het mooi dat medewerkers tijd en ruimte krijgen om nieuwe ideeën te ontwikkelen. We komen naar mijn idee zo steeds dichterbij een innovatieklimaat. Ik laat me daarbij graag verwonderen door de ideeën van collega’s op de werkvloer. Zij weten als geen ander wat zij nodig hebben om hun eigen werk of de kwaliteit van het leven van bewoners te verbeteren.

 


Verwondering is belangrijk omdat het het startpunt is van ontwikkeling. In deze serie verhalen vertellen Atlant collega’s wat hun verwondering is en wat ze ermee gedaan hebben.