Marja Caldarella – verpleegkundig kwaliteitscoach

Op een koude vrijdagochtend word ik op locatie Berkenhove warm verwelkomd door verpleegkundig kwaliteitscoach Marja Caldarella en eerst verantwoordelijke verzorgende Ilonka Floor. De dames stralen gedrevenheid en liefde voor hun vak uit en nog voor ik mijn eerste vraag gesteld heb, steekt Marja enthousiast van wal.

Al vaker had zij zich afgevraagd of de synthetische matrasonderleggers, gebruikt bij mensen bij wie incontinentiemateriaal ’s nachts niet volstaat, wel een passende interventie zijn. Natuurlijk begreep ze dat de onderleggers voorkwamen dat het bed elke dag verschoond moest worden en dat de matjes ervoor zorgden dat mensen niet onnodig wakker hoefden te worden gemaakt. Maar werkte dat eigenlijk wel? En wat deed zo’n matje met de slaapkwaliteit en de huid? Of uiteindelijk zelfs met het gedrag van mensen? Marja besloot om een onderzoek te starten.

‘Zo zie je maar, het is zoveel meer dan een matje’

Toen ze Ilonka daarover vertelde, hoefde die niet lang na te denken. Kordaat nam ze een onderlegger mee naar huis, die ze voor het slapen gaan in haar eigen bed legde. Prettig was dat niet, merkte ze al snel. Het polyester matje kriebelde akelig aan haar benen en elke keer als ze zich omdraaide ontstond er een onaangename vouw.

Om de werkelijkheid nog beter te benaderen, had Ilonka aan haar collega’s van de nachtdienst gevraagd of ze haar om kwart over vijf ’s ochtends wakker wilden bellen, zodat ze een beker water over het matje kon gooien. Zelf had ze die dag een vroege dienst, dus na het waterballet lag ze slechts twintig minuten in de nattigheid. Dat maakte de ervaring niet minder vervelend. Het matje plakte en broeide en zelfs na die schamele twintig minuten bleek haar onderlaken tóch vochtig te zijn geworden.

De spontane actie van Ilonka was een waardevol startpunt voor het onderzoek van Marja. Nauwkeurig verzamelde ze alle benodigde informatie. Op dit moment is het onderzoek in de afrondende fase. De opgedane inzichten legt ze nog zonder advies neer bij de EVV’ers binnen Berkenhove, die vervolgens gaan bepalen of het wenselijk is om de onderleggers te blijven gebruiken. Ook die informatie wordt verwerkt en uiteindelijk zal Marja met een definitieve aanbeveling komen, die ook als onderbouwing kan dienen bij de aanschaf van betere, meer passende hulpmiddelen.

‘Zo zie je maar,’ zegt Marja lachend aan het eind van ons gesprek, ‘het is zoveel meer dan alleen een matje.’ Ze heeft gelijk. Verwondering kent vele gezichten.


Verwondering is belangrijk omdat het het startpunt is van ontwikkeling. In deze serie verhalen vertellen Atlant collega’s wat hun verwondering is en wat ze ermee gedaan hebben.