Hans Brom

Ik heb na mijn studie en militaire dienst bij Centraal Beheer Achmea gewerkt als assistent accountant en in een aantal functies binnen de financiële dienstverlening, o.a. het Bijzonder Beheer van Hypotheken. Binnen het Bijzonder Beheer Hypotheken heb ik veel te maken gehad met mensen in kwetsbare financiële omstandigheden, bijvoorbeeld door verlies van een partner door overlijden, echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. In samenwerking met de cliënt, zocht ik naar mogelijkheden, de bestaande hypotheken onder de voor de cliënt best mogelijke voorwaarden te continueren, met het doel (toekomstige) financiële problemen te voorkomen. In deze periode kwam ik naast de financiële zorg die ik professioneel aan cliënten gaf, eveneens in aanraking met (fysieke) zorg, door het geven van mantelzorg aan een van mijn naasten.

‘Mijn ervaringen bij het geven van mantelzorg en met name zingeving in het werk, zijn voor mij een belangrijke reden geweest te gaan werken in de zorg’

Bij Atlant ben ik in 2012 op een bijeenkomst geweest, om mensen voor de zorg te werven. Ik had mij met name verdiept in mensen met het syndroom van Korsakov, deze doelgroep vond ik zeer interessant. Mijn ervaringen bij het geven van mantelzorg en met name zingeving in het werk, zijn voor mij een belangrijke reden geweest te gaan werken in de zorg. Ik werd aangenomen binnen Atlant en heb in een BBL-traject mijn VIG-opleiding gehaald. Ik heb het eerste jaar van mijn opleiding met mensen met het syndroom van Korsakov gewerkt en het tweede opleidingsjaar in de ouderenzorg gewerkt. Nadat ik in september 2014 klaar was met mijn studie, heb ik tijdelijk en met veel plezier een half jaar bij Marken Zuid met mensen met het syndroom van Korsakov gewerkt en vanaf januari 2015 heb ik ervoor gekozen te gaan werken met mensen met de ziekte van Huntington op de Heemhof.

‘Wat mij zo aanspreekt is, dat ik het een uitdaging vind om mensen met een complex ziektebeeld te begeleiden en te verzorgen.’

Fysieke problemen, veranderingen in gedrag, psychotische verschijnselen en achteruitgang in cognitieve functies zijn zaken, waar ik regelmatig mee te maken heb. Ik heb vaak het gevoel, dat ik wat heb kunnen betekenen voor de cliënten. Mensen een goed gevoel en een prettige dag geven, geeft mij voldoening. Mooi is het om te horen als cliënten aangeven dat ze een fijne dag hebben gehad.

Ik werk nu zes jaar in de zorg en heb het goed naar mijn zin. In de (nabije) toekomst wil ik gelet mijn leeftijd (60 jaar), werk en privé anders indelen, gerelateerd aan de tijdgeest en fase van mijn leven.

‘Binnen Atlant krijg je middels onderzoeken en enquêtes, veel ruimte, je visie over tal van zaken te geven’

Zeker de laatste tijd zijn er binnen Atlant, veel mogelijkheden voor helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen, voor het volgen van (vervolg) opleidingen en specialisaties. Belangrijk is het om het vak aantrekkelijk te houden voor (jonge) mensen en zij-instromers, dat er voldoende aandacht wordt besteed aan carrièreperspectief en loopbaanplanning. Binnen Atlant krijg je middels onderzoeken en enquêtes, veel ruimte, je visie over tal van zaken te geven. Je mag je vakkennis uitdiepen en nieuwe inzichten opdoen door het volgen van congressen, trainingen en klinische lessen.

 

‘Ik geef ruimte aan cliënten, door te zorgen dat de cliënt zichzelf kan zijn en een veilige, geborgen en vertrouwde leefomgeving heeft’

Belangrijk vind ik, dat er ruimte is, voor persoonlijke aandacht (een luisterend oor, ruimte voor verdriet, maar ook zeker voor veel humor). Ik neem de tijd voor de cliënt, zodat zij / hij haar/zijn verhaal kan doen. Ook houd ik in de gaten, dat de cliënt haar / zijn eigen regie en verantwoordelijkheid neemt. Uiteraard op het niveau wat past bij die cliënt en verantwoord is. Interessant vind ik het om de situatie van de cliënt goed te monitoren en de juiste informatie op het juiste moment aan hun te geven (het gaat bijvoorbeeld om kleine zaken die een belemmering of beperking kunnen verminderen of verzachten).