Wat doe je als je dol bent op drop, maar de mensen waar je voor zorgt geen drop meer kunnen eten? Verpleegkundige Marja koos een bijzondere oplossing: ze knipte zachte drop in stukjes en pureerde ze met slagroom: dropvla! Het is een opvallende scène in de documentaire ‘Dropvla en kathetersigaretten’ die Omroep Gelderland 7 mei uitzendt.

Documentairemakers Freke Remmers en Annemieke Schakelaar kregen een intiem inkijkje in de mini-samenleving van Atlantlocatie Heemhof, waar mensen met de ziekte van Huntington wonen. Ze volgen de verzorgers van het zachtjes wakker maken van de bewoners tot een voetbalavond met ingedikte wijn en gepureerde chips. 

Aangrijpende verhalen en hechte banden

De bewoners worstelen met een genadeloze ziekte die verwoestend is voor je lijf. En voor je familie. Want door de erfelijkheid zitten in Heemhof vaak leden van dezelfde familie. Als verzorger Inge bewoner Saskia helpt met het roken van een sigaret door een katheterslangetje (want zelf een sigaret vasthouden gaat niet meer) zegt ze: ‘Ik ken Saskia al van toen ze als klein meisje hier haar moeder kwam bezoeken. Die is hier overleden. Net als haar broer. Nu zorg ik voor Saskia.”

Bekijk hier deze indrukwekkende documentaire.

Delen: