‘Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden?’

‘Je denkt eerst ‘wat is dit nou: twee kasten en een tafel en daar zaten twee mensen. Te zitten. Maar voor hen werkte het juist omdat het prikkelarm was. Dus dan zie je daar het effect al heel mooi.’ Atlant is onderdeel van Kennisnetwerk Dementie. Collega Anja Brouwer vertelt aan Vilans over de voordelen die zij als zorgmedewerker ervaart door het deelnemen aan een lerend netwerk.

‘Je leert van elkaar. Hoe doen zij dat. De vorige keer ging het bijvoorbeeld om onbegrepen gedrag. Waar komt dat vandaan. Dan is het altijd goed om van anderen te horen hoe zij daarmee om gaan. Waarom zou je steeds opnieuw het wiel uitvinden?’ Ook helpt het om even uit te zoomen van de dagelijkse werkzaamheden. ‘Mijn collega moest op een ballon gaan zitten terwijl de spreker gewoon doorsprak. Ik hoorde niets meer van wat de spreker vertelde. Ja, dat zorgt wel voor een stuk bewustwording. Je kunt echt even stilstaan, waar je normaal altijd maar door gaat.’

Lees hier het hele artikel.

Over het Kennisnetwerk Dementie

Het Kennisnetwerk Dementie is een beginnend lerend netwerk en is een verbinding tussen wetenschap en praktijk waarbij praktijk altijd het uitgangspunt is. Het netwerk richt zich op het ophalen van goede voorbeelden bij de deelnemende organisaties en kijkt hoe onderzoek hieraan kan bijdragen of aan heeft bijgedragen. Dit doen de deelnemers door letterlijk bij de organisaties op bezoek te gaan. Als onderzoek kan bijdragen, wordt de onderzoeksvraag uitgezet bij een universiteit of hogeschool.

Delen: