Kennisproeverij 2019 – ‘Trots op elkaar’

Op maandag 20 mei was de tweede editie van de Kennisproeverij van Atlant. Met als thema ‘Trots op elkaar!”. We bieden veel ruimte voor onderzoek en innovatie waardoor we veel kennis in huis hebben. Dit wilden we graag met elkaar delen. En dat is gelukt! Medewerkers lieten zien dat een onderzoek of innovatie niet altijd heel groot of ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat ook de kleine veranderingen kunnen zorgen voor een groot verschil voor de bewoner.

Florence Nightingale en Expertisecentra

Programmamanager (doorontwikkeling) Expertisecentra en gastvrouw Ester Willemse opende de middag en maakte de koppeling naar de Dag van de verpleging. Wist je bijvoorbeeld dat Florence Nightingale de grondlegger is van het doen van onderzoek in de verpleegkunde? Vervolgens ging de film ‘Expertisecentrum’ in première. Hierin laten we zien wat we bij Atlant doen op het gebied van onderzoek en innovatie en waarom we dat belangrijk vinden. Benieuwd naar de film? Je moet nog heel even geduld hebben. Binnenkort komt deze online op de kanalen van Atlant (website, social media en JAN).

Verwondering kan het leven van mensen beter maken

Hedwig de Vries, manager Behandeling en Begeleiding, vertelde een prachtig verhaal over Verwonderen en Verkennen (zie afbeelding). Ze stelde de vraag aan het publiek ‘Waarover heb jij je verwonderd?’ Door stil te staan bij de momenten dat je je verwonderd kunnen er waardevolle innovaties of onderzoeken ontstaan, waarmee het leven van mensen verbeterd kan worden. Dat haar verhaal aankwam bij de aanwezigen bleek wel uit het feit dat de rest van de middag het thema ‘Verwonderen’ regelmatig terug kwam. Zo verwonderde Angela Prins zich tijdens haar vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis over het feit dat de mensen met dementie allemaal ingedut in de stoel zaten. Vanuit die verwondering is haar zoektocht gestart naar hoe we het leven van deze mensen beter kunnen maken, ondanks soms al een vergevorderd stadium van dementie. Dat resulteerde in een 4-jarige studie naar verrijkende zorg voor mensen met dementie. Of Yvette Visser, die zich verwonderde over het feit dat er nog zo’n taboe rust op het gesprek rondom seksualiteit en intimiteit. Inmiddels loopt dit project op meerdere locaties van Atlant waarbij het taboe stapje voor stapje wordt doorbroken.

Proeverijen

De middag zette zich vervolgens voort met ‘proeverijen’. Iedereen was uitgenodigd om deel te nemen aan een van de vijf workshops om een kijkje in de keuken te nemen in de wereld achter het opzetten en uitvoeren van een praktijkgericht- of promotieonderzoek, Specifieke Arbeidsmatige Dagbesteding, Zorgtechnologie en Koks on Tour. Collega’s die hier dagelijks mee bezig zijn verzorgden deze interactieve proeverijen. Alle proeverijen werden drukbezocht en deelnemers kwamen enthousiast terug.

Gouden Loep en Gouden Lamp

Dit jaar werden voor het eerst de Gouden Loep, voor beste onderzoek, en Gouden Lamp, voor beste innovatie, uitgereikt. Een aantal maanden geleden werden voor beide categorieën 10 genomineerden bekend gemaakt. Na filmpjes van de genomineerden op het social intranet en stemmen van collega`s in twee polls bleven uiteindelijk in beide categorieën vier kanshebbers over voor de Gouden Loep en de Gouden Lamp.
Voor de Gouden Lamp waren dat:
– Seksualiteit en intimiteit
– Specifiek Arbeidsmatige Dagbesteding
– Dieren
– Protocol opname nieuwe cliënt.

Voor de Gouden Loep waren dit:
– Verrijking
– Passiviteiten Dagelijks Leven (PDL)
– Naamkaartjes
– Eigen regie.

De acht kanshebbers gaven een bevlogen en indrukwekkende pitch die veel indruk maakte op het publiek. Op de vraag ‘Geef in één woord aan waarom je hier blij van wordt?’ kwamen prachtige reacties als ‘Aandacht’, ‘Taboe doorbrekend’, ‘Huiselijkheid’, ‘Clientgericht’, ‘Maatwerk’, ‘Persoonlijk’ en ‘Kwaliteit van leven’.

De Centrale Cliëntenraad heeft de winnaars gekozen en bekend gemaakt. De winnaar van de Gouden Loep is Angela Prins met haar onderzoek naar Het effect van verrijkte omgeving op cognitie en kwaliteit van leven van patiënten met dementie. De winnaar van de eerste Gouden Lamp zijn Jonieke Bredewold, Yvette Visser, Henk Slingerland, Calijn Hoexum en Loes van Dusseldorp met het innovatieproject Seksualiteit en intimiteit. De Centrale Cliëntenraad heeft als onderscheidend criterium voor de winnaars gekeken naar onderzoeken en innovaties die vernieuwend zijn en breed inzetbaar voor alle cliënten van Atlant. De Centrale Cliëntenraad was vol lof over alle genomineerden. ‘Geweldig om vanuit de CCR mee te maken dat er zoveel talent(en) bij Atlant werkzaam is(zijn)’.

En nu?

We kunnen met trots terugkijken op een inspirerende middag. Eén van de collega`s zei na afloop: ‘Op zo`n moment realiseer je je weer bij wat voor mooie organisatie je eigenlijk werkt!’ Iemand anders vertelde: ‘Het was zo mooi, omdat we het echt met elkaar hebben neergezet’. Het plan is om de Kennisproeverij jaarlijks te organiseren rond de Dag van de Verpleging in mei. Waarbij we streven om het elk jaar nog beter, mooier en meer inspirerend te maken!

Namens de projectgroep Kennisproeverij,
Ester Willemse, Eline Kerkdijk, Ruben van de Wetering, Jolanka Leeflang, Lindy Voskuil, Judith van Schagen, Yvonne Zwaagstra en Loes van Dusseldorp

Bekijk hier de foto’s van de Kennisproeverij!