In het bakje zit een mousse van pepernoten. Jan kan het niet afwachten. Hij proeft en je hoort hem alleen nog smakken ‘Heerlijk.’ De pepernotenmousse gaat linea recta zijn keel in, door zijn ziekte is hij niet meer in staat om te kauwen. Hij straalt ‘Heerlijk!’ In een rap tempo is het bakje leeg, hij geniet met volle teugen ‘Lekker, heerlijk, goh, verrukkelijk!’ Jan kijkt helemaal tevreden, kerst kan nu komen.
Als gezond mens kun je je nauwelijks voorstellen dat je bepaalde dingen niet meer eet of dat je moeite met slikken zult hebben. Lekker eten lijkt zo normaal en bereikbaar, het dagelijkse genieten. Maar wat als je afhankelijk bent van een ander? Dan is afwisseling meer dan welkom om je als volwaardig mens te voelen. Of wat als je gebonden bent aan een gemalen consistentie? Dan is de zelfmaalmachine een echte uitkomst, het maakt mogelijk meer dan alleen soep en vla te eten. Ook al is het voor een buitenstaander niet echt visueel aantrekkelijk, het gaat om smaak en variatie. En om mensen wel van eten te kunnen laten genieten. Dat werkt over en weer, want ook de medewerkers genieten mee als ze de kwaliteit van leven van mensen zo eenvoudig kunnen verbeteren. En als je bedenkt dat je elke dag meerdere keren eet, hoe vaak kan je dan in de toekomst blij zijn.

In onze film Eten en Drinken, Puur genieten, vertellen we over het belang van eten en drinken en hoe we bij Atlant verschillende vormen inzetten om mensen zoveel mogelijk puur te laten genieten van eten. Dat doen we met onze Koks on Tour, waarin onze kok en hoofd voeding langs de locaties gaan met steeds weer een ander thema, zoals vergeten groente, vis of amuses. Maar ook door onze medewerkers te trainen in het malen van voedsel, zodat mensen met slikproblemen ook alle smaken kunnen blijven ervaren.

Bekijk hier de film en lees hier het volledige verhaal over ‘Eten en drinken, puur genieten’.