Atlant organiseerde op dinsdag 11 oktober 2022, samen met de Vereniging voor Gerontopsychiatrie (VvGP), voor het eerst het symposium Gerontopsychiatrie (GP). Tijdens dit symposium, ‘Complexe Gerontopsychiatrie in het verpleeghuis’, werden de nieuwste inzichten en ervaringen gedeeld door zorgprofessionals van Atlant.

In een plenaire sessie leerden ruim 100 deelnemers hoe Leon Botter, GZ-psycholoog bij Atlant en buitenpromovendus UMCG, hoe schematherapie in de praktijk wordt ingezet. Aan de hand van een recente casus werd duidelijk hoe deze vorm van therapie mensen met een gerontopsychiatrische zorgvraag kan helpen.

Lees hier meer over het onderzoek van Leon.  

‘Wat betekent het om een lerend netwerk te zijn?’

‘Hoe ziet een lerend netwerk er in de praktijk uit?’ Die vraag werd beantwoord door Xandra van Praag, directeur Vereniging voor Gerontopsychiatrie (VvGP). Vervolgens gingen alle doelgroep expertisecentra (DEC) en regionale expertisecentra (REC) met elkaar in gesprek over de thema’s die belangrijk zijn om aan te pakken.

Ook werd er vooruit gekeken; hoe gaan we met zijn allen de kennisinfrastructuur vormgeven? Daarover gingen Xandra van Praag en Ester Willemse, directeur Expertisecentra Atlant, met elkaar in gesprek, onder leiding van transitiecoach Tonny de Groot.

‘Hier doen we het voor’

De bewoners van Atlant hadden een belangrijke rol tijdens het symposium. Want; voor hen doen we het uiteindelijk met zijn allen. Zo konden de deelnemers genieten van een optreden van bewonersband ‘The Marken Stones’. En diverse bewoners liepen met de deelnemers mee naar de verschillende workshopruimtes. Tijdens uiteenlopende workshops:

  • werd dieper ingegaan op schematherapie en konden deelnemers dit zelf ervaren;
  • werden de belangrijkste resultaten en lessen van het innovatie- en samenwerkingsproject tussen NZa, Zorgkantoor Zilveren Kruis, Trimbos Instituut en Atlant gedeeld (meer info);
  • ervaarden de deelnemers hoe moreel beraad werkt;
  • werden de resultaten van het 3-jarig onderzoek naar het inzetten van een therapeutisch woon-leefklimaat op de pilotafdeling gedeeld;
  • ervaarden de deelnemers wat vaktherapie kan betekenen voor mensen met een gerontopsychiatrische zorgvraag;
  • leerden deelnemers te kijken naar wat mensen wel kunnen, hoop te geven en perspectief te bieden;
  • en werd duidelijk hoe ze bij Hilverzorg signaleringsplannen inzetten op de afdeling.

Tijdens de pauzes en netwerkborrel konden de deelnemers op de informatiemarkt meer leren over verschillende onderzoeken en projecten van Atlant. De reacties van de deelnemers waren vol lof: ‘Wat een fantastische dag is hier neergezet. Een sterk inhoudelijk programma.’ ‘Ik heb nog nooit zoveel mensen uit het netwerk bij elkaar gezien. Hopelijk is dit symposium een mooi startpunt om doorlopend met elkaar kennis te blijven te delen, om de zorg voor de mensen samen nóg beter te maken’.

Ruimte voor ontwikkeling

‘Wij geven ruimte’. Dat is de visie van Atlant. Aan bewoners. Maar ook aan medewerkers. Collega Kimberly Mateman, HBO-verpleegkundige bij Atlant, is daar een prachtig voorbeeld van. Zij verzorgt regelmatig webinars of lezingen. Ook tijdens dit symposium gaf zij, samen met Milan van der Kuil van het Trimbos Instituut, een workshop tijdens het symposium. Maar daarnaast was zij, samen met Ester Willemse, voor het eerst dagvoorzitter van een symposium. Én het was haar eerste evenement waar zij projectleider van was. Een enorme prestatie! Wij zijn dan ook enorm trots op onze medewerkers. Die uit hun comfortzone durven te stappen. En elke dag met zoveel passie en drive klaarstaan om het leven van de bewoners van Atlant nog beter te maken.

Delen: