BUSHALTE VOOR MENSEN MET DEMENTIE

Een bushalte waar nooit een bus langskomt en die toch actief gebruikt wordt. Dat is de nieuwe bushalte van Atlant verpleeghuis Heemhof. De halte is speciaal aangelegd voor bewoners met dementie.

Karen ten Hoven, eerstverantwoordelijke verzorgende van de locatie: “Regelmatig zijn er bewoners die op zoek zijn naar de bus, omdat ze in hun beleving naar huis moeten. ‘Naar huis’ is dan vaak hun ouderlijk huis, waar ze vroeger met hun vader en moeder hebben gewoond. In andere gevallen willen mensen naar huis ‘omdat de kinderen zo uit school komen’. Deze bewoners zijn in hun beleving terug in de tijd waarin ze een jong kind of jong volwassene waren. Daarom hebben we met enkele collega’s het plan opgevat om een bushalte in de binnentuin te maken. Deze halte kan dan letterlijk even een rustpunt zijn voor mensen die de hele dag rondlopen op zoek naar de bus”.

De medewerkers van Heemhof namen contact op met de gemeente Apeldoorn, met de vraag of de gemeente misschien een bushokje voor ze had. De gemeente verleende direct medewerking en heeft een bushokje dat niet meer gebruikt werd aan Heemhof geschonken. Daarmee was het verpleeghuis er echter nog niet. Ook voor de kosten van vervoer van het bushokje, takelen (het bushokje moest over het verpleeghuis worden getild) en installatie moest een oplossing worden bedacht. Hiervoor heeft Heemhof namelijk niet de financiële middelen. Daarom zijn de medewerkers op zoek gegaan naar sponsors. Bouwbedrijf Schaufeli en hijs- en transportbedrijf Albert van de Scheur hebben een deel van de plaatsingskosten gesponsord en de Lionsclub Apeldoorn schoot te hulp voor het resterende bedrag.

Deze maand werd het bushokje de tuin in getakeld. Locatiemanager Judy Tokkie: “De eerste bewoners hebben er al in gezeten. We zijn iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt enorm dankbaar. Met relatief eenvoudige oplossingen zoals deze bushalte geven we bewoners ruimte. Het zorgt voor een eigen omgeving, die bij hen past. Zo creëren we meer rust voor bewoners en daarmee verbetering van hun kwaliteit van leven”.