Steeds een beetje beter!
Atlant werkt aan continu verbeteren. Een programma waarbij teamleden een onderwerp bij de kop pakken waar ze al vaak tegenaan gelopen zijn en waarbij het niet altijd lukt om het op de juiste manier goed voor elkaar te krijgen. Projectleider Linda Heemskerk, kwaliteitsverpleegkundige Fleur Hagen en zorgmedewerker Kim de Bree vertellen over wat continu verbeteren hen –en de bewoner!- brengt.

Het eerste verbeterpunt
Wanneer een behandelaar vraagt of er in een periode van – bijvoorbeeld – twee weken een paar keer per week een observatie en daarvan een kort verslag in het dossier gedaan kan worden, dan kan de effectiviteit van de behandeling beter worden gevolgd. Daar is iedereen het mee eens. Alleen….. Het lukt niet altijd om dat op een gestructureerde manier voor elkaar te krijgen. Hoe komt dat? Kan het anders en beter? Als het lukt wordt de zorg beter, de bewoner blijer en het team ook! Dit was het eerste onderwerp waarmee het team met de nieuwe methodiek aan de slag is gegaan.

Fleur: “De onderwerpen die we met continu verbeteren beetpakken, komen uit het team zelf. We zijn begonnen in een klein verbeterteam om de principes van continu verbeteren te leren gebruiken en we hebben later de aanpak uitgerold over het hele team. Iedereen is er op die manier bij betrokken, het wordt van ons allemaal. Met een verbeterbord op onze afdeling brengen we het onderwerp continu onder de aandacht en kan het hele team zien hoe ver we zijn met het doorvoeren en ook borgen van de verbeteringen.”

Inmiddels zijn de eerste verbeteringen doorgevoerd. Waardoor het terugrapporteren beter verloopt. Zorgmedewerker Kim vertelt. “We splitsen overdag de afdeling in tweeën. Dat geeft veel meer rust en duidelijkheid. En ook de onderlinge afstemming tussen collega’s verloopt plezierig. Deze nieuwe manier van werken levert ons tijd, en het geeft duidelijkheid welke werkzaamheden je moet doen en op welke moment. Rust en duidelijkheid, voor zowel de medewerkers en meer tijd voor de bewoner!

Het volgende onderwerp dat is gekozen door het team op De Loohof is Basiszorg. Wordt vervolgd!

Delen: