Hoera! Atlant officieel erkend als Doelgroep Expertisecentrum Korsakov (DEC)
Deze week is Atlant officieel erkend als Doelgroep Expertisecentrum Korsakov (DEC). Daar zijn we trots op! Het betekent dat we samen met dertien andere zorgorganisaties en het Korsakov Kenniscentrum de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov in Nederland naar een nog hoger niveau gaan brengen .
Het syndroom van Korsakov is aangewezen als één van de tien ‘laag volume hoog complex’ doelgroepen in de langdurige zorg. Dit zijn kleine, specifieke groepen cliënten met een complexe zorgvraag. Om de kwaliteit van zorg en welzijn voor deze mensen goed te houden, is er een verbetering van de kennisinfrastructuur nodig. Daarom wordt per doelgroep een doelgroepnetwerk ontwikkeld. Binnen dit netwerk zijn naast een kenniscentrum, Doelgroep Expertisecentra (DEC’s) en de Regionale Expertisecentra (REC’s) actief.
Kennis en expertise delen
Als DEC heeft Atlant onder andere een rol in het delen van kennis en expertise. Bijvoorbeeld door middel van deelname aan of organisatie van webinars of symposia, maar ook door consultatie en advies voor een individuele cliënt. Door de ‘last resort’-functie hebben we de taak om voor mensen met de meeste complexe zorgvraag de juiste plek te vinden. Daarnaast ontwikkelen we als DEC nieuwe kennis en inzichten door middel van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Dit delen we intern en extern, om zo verbeterslagen te maken. Onderzoek, kennis delen en zorg zijn zo onlosmakelijk met elkaar verbonden. Atlant vervult dus zowel de regionale functie (REC) als bijkomende landelijke functie (DEC).
Ruimte voor expertise
Atlant had al veel kennis en kunde in huis op het gebied van het syndroom van Korsakov. Toch zijn er de afgelopen jaren de nodige stappen gezet om de zorg en welzijn nóg beter te maken. Er is met veel collega’s hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. En daar zijn we ontzettend trots op! Naast participatie in landelijke werkgroepen zijn er tal van ontwikkelingen geweest. Zo hebben we het nieuw-gepubliceerde competentieprofiel voor de zorgmedewerker omgezet in een competentiescan, waarvan de medewerker de uitkomst meeneemt naar het (team)ontwikkelgesprek. Op deze manier zijn onze medewerkers zich bewust van de eigen competenties en wordt leren van én met elkaar gestimuleerd. Andere voorbeelden zijn het organiseren van (online) regiobijeenkomsten en het aanstellen van casemanagers om onze zorg nog dichterbij te brengen.
Toekomst
De erkenning als DEC past bij onze toekomstplannen en is een enorme waardering voor onze collega’s en organisatie. De aankomende twee jaar staan in het teken van verdere ontwikkeling, zowel binnen Atlant doelgroep Korsakov (140 bewoners) als in het doelgroepnetwerk. Vol energie werken we verder aan toegankelijke kennis, expertise en doorontwikkeling van de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov.