Vanaf april kunnen bewoners van woonzorgcentrum De Loohof dialyseren in hun eigen dialyseruimte. Atlant en Dianet, centrum voor dialysezorg, hebben de handen ineengeslagen en realiseerden twee dialysestations bij het woonzorgcentrum. De dialyseruimte staat ook open voor dialysepatiënten uit de omgeving van De Loohof.

Vandaag hebben Wendala Hingst, bestuurder Dianet en Thijs Houtappels, bestuurder Atlant de samenwerking officieel bekrachtigd door het ondertekenen van het samenwerkingscontract. Voorafgaand aan de ondertekening was er voor de aanwezigen gelegenheid de ruimte te bekijken en vragen te stellen.

Door de samenwerking tussen Dianet en Atlant kunnen niet alleen bewoners van De Loohof, maar ook dialysepatiënten uit de omgeving dichtbij huis dialyseren. Veel dialysepatiënten ervaren de reistijd van en naar een dialysecentrum of ziekenhuis als belastend. Door gebruik te maken van de dialyseruimte is die reis niet meer nodig. Dat scheelt patiënten tijd en energie.

Gespecialiseerde verpleegkundigen
De behandelingen vinden plaats onder begeleiding van gespecialiseerde verpleegkundigen van Dianet. Patiënten blijven onder behandeling van hun eigen behandelend arts.

Goede ervaringen
Mevrouw Feenstra, bewoonster van De Loohof, is de eerste patiënt die gebruikmaakt van de nieuwe ruimte. Zij dialyseerde hiervoor in het Gelre Ziekenhuis. “De behandelingen zijn minder hectisch. Ik kan nu ‘s ochtends rustig opstaan en zelf van en naar de dialyseruimte lopen. Reistijd heb ik niet meer. Bovendien is deze ruimte heerlijk rustig. Daardoor heb ik ‘s middags wat meer energie.”

Veranderende vraag
Met deze vorm van thuisdialyse spelen Dianet en Atlant in op de veranderende vraag van nierpatiënten. Steeds meer patiënten willen thuis of dichterbij huis dialyseren. Door de realisatie van dialysestations in bijvoorbeeld zorginstellingen, komt dialyse dichtbij huis voor meer patiënten binnen bereik. Eerder realiseerde Dianet in samenwerking met Zorggroep Charim een dialyseruimte op zorglocatie Elim in Amerongen.

Over Dianet
Dianet is het expertisecentrum voor dialysezorg. Zij behandelen patiënten met chronische nierschade en bieden alle mogelijke dialysebehandelingen- en vormen aan. Al in 1968 begonnen zij met thuishemodialyse, een unicum in die tijd. Naast patiënten die dialyseren in eigen centra in Utrecht en Amsterdam, begeleidt Dianet thuispatiënten van meer dan 40 ziekenhuizen waar zij mee samenwerken.

Delen: